Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
4h 0min
Czas całkowity
44h 0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 26/11/14
zmieniono dnia: 27/12/15

Składniki

Ryba po grecku

  • 2 szczypty pieprzu, dodatkowa porcja do ryby
  • 100 g cebuli
  • 200 g marchewki, obranej
  • 50 g pietruszki, obranej
  • 50 g selera, obranego
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 100 g wody
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 liści laurowy
  • 1/2 płaskich łyżeczek oregano
  • 1 płaskich łyżeczek Papryki słodkiej
  • 1 płaskich łyżeczek cukru
  • 2 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 szczypty papryki ostrej
  • 1/2 płaskich łyżeczek soli, dodatkowa porcja do ryby
  • 1/2 cytryna
  • 4 filety dorsza lub mintaja

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sposób przygotowania:
  1. 1. Filety rybne skropić sokiem z cytryny, dopirawić solą i pieprzem. Ułożyć na przystawce Varoma.

    2.Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler i oliwę, rozdrobnić 5s/obr.5

    3. Dodać przyprawy, wodę oraz pomidory, nałożyć przystawkę Varoma i gotować 25min/Varoma/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1

    4. Odstawić przystawkę Varoma, na pokrywce ustawić koszyczek i gotować jeszcze 15min/Varoma/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1. Doprawić do smaku.

    5. Wyłożyć rybę na półmisek, na wierzch wyłożyć warzywa.

    6. Podawać schłodzone.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ryba po grecku

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 6, 2020 at 15:46
    5.0

    Bardzo dobry przepis

  • września 26, 2019 at 17:18

    Naprawdę dobre, ilość przypraw akurat, doskonale podkręca smak ryby, zwłaszcza gotowanej na parze.

  • grudnia 23, 2016 at 17:28
    5.0

    Bardzo dobry przepis - jedyny mankament to mała porcja tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 26, 2016 at 12:34
    5.0

    Nie dodawałam już koncentratu pomidorowego bo dałam puszkę pokrojonych pomidorów tmrc_emoticons.-)[[wysiwyg_imageupload:2634:]]

  • lutego 10, 2016 at 00:05

    Genialne danie tmrc_emoticons.) czasem dodaję też cukinie aby zmniejszyć ilość marchewki (cukrzyca) 

  • stycznia 9, 2016 at 09:40
    5.0

    Korzystałam z  przepisu przygotowując rybę po grecku na święta- wyszła bardzo smaczna tmrc_emoticons.) robiłam to danie pierwszy raz w swoim kulinarnym życiu tmrc_emoticons.;) 

    Popełniłm niestety dwa błędy- jak dla moich domowników za dużo dodałam ostrej papryki (ale w rezultacie w mojej opinii wcale nie było takźle) i przy podwójnej porcji dla większej ilości osób Thermomix wymięka ;P 

    Ale biorąc pod uwagę całe orzedsięwzięcie była bardzo pomocny tmrc_emoticons.) 

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.) 

  • grudnia 31, 2015 at 20:52
    5.0

    tmrc_emoticons.)

  • grudnia 31, 2015 at 20:46
    5.0

    Moja najlepsza ryba po grecku jaką udało mi sie zrobić.  Dodalam wiecej przecieru i troszke wiecej przypraw i wyszla mega pyszna. Co prawda smakuje mi bardziej ta smazona wersja ryby..  ale jezeli ktos nie moze/nie chxe to lepiej zrobic troszke wiecej warzyw i polozyc na spod naczynia ryba i na wierzch znowu warzywa. I wstawic na 10 min do cieplego piekarnika wtedy przejdzie smakem warzyw. 

     

    Pozdrawiam i polecam tmrc_emoticons.)

  • grudnia 28, 2015 at 12:24
    4.0

    Pyszne, ale proponuję dodać więcej koncentratu i przypraw (sól cukier, papryka), ja natomiast dodałam ketchup, bo bez tego jest mało pomidorowe i mdłe.

    Ryba lepiej smakuje jak jest usmażona zamiast ugotowana na parze, ale to kwestia indywidualna tmrc_emoticons.)

    Przydałaby się informacja nt. wagi ryby na tę ilość składników, bo filety z dorsza są różnej wielkości, ja zużyłam na ten przepis jeden filet z dorsza o wadze 1 kg.

    No i czas przygotowywania to zdecydowanie nie 44 godz.  tmrc_emoticons.;)

  • grudnia 26, 2015 at 21:45
    5.0

    Ryba po grecku dobrze sie udala i pyszna tmrc_emoticons.) . Dziekuje za ten bardzo dobry przepis.

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: