- TM 31
Składniki
Ryba po grecku
- 2 szczypty pieprzu, dodatkowa porcja do ryby
- 100 g cebuli
- 200 g marchewki, obranej
- 50 g pietruszki, obranej
- 50 g selera, obranego
- 40 g oliwy z oliwek
- 100 g wody
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 liści laurowy
- 1/2 płaskich łyżeczek oregano
- 1 płaskich łyżeczek Papryki słodkiej
- 1 płaskich łyżeczek cukru
- 2 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 1 szczypty papryki ostrej
- 1/2 płaskich łyżeczek soli, dodatkowa porcja do ryby
- 1/2 cytryna
- 4 filety dorsza lub mintaja
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Filety rybne skropić sokiem z cytryny, dopirawić solą i pieprzem. Ułożyć na przystawce Varoma.
2.Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler i oliwę, rozdrobnić 5s/obr.5
3. Dodać przyprawy, wodę oraz pomidory, nałożyć przystawkę Varoma i gotować 25min/Varoma/"Obroty wsteczne" /obr.1
4. Odstawić przystawkę Varoma, na pokrywce ustawić koszyczek i gotować jeszcze 15min/Varoma/"Obroty wsteczne" /obr.1. Doprawić do smaku.
5. Wyłożyć rybę na półmisek, na wierzch wyłożyć warzywa.
6. Podawać schłodzone.
Sposób przygotowania:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobry przepis
Naprawdę dobre, ilość przypraw akurat, doskonale podkręca smak ryby, zwłaszcza gotowanej na parze.
Bardzo dobry przepis - jedyny mankament to mała porcja
Nie dodawałam już koncentratu pomidorowego bo dałam puszkę pokrojonych pomidorów [[wysiwyg_imageupload:2634:]]
Genialne danie czasem dodaję też cukinie aby zmniejszyć ilość marchewki (cukrzyca)
Korzystałam z przepisu przygotowując rybę po grecku na święta- wyszła bardzo smaczna robiłam to danie pierwszy raz w swoim kulinarnym życiu
Popełniłm niestety dwa błędy- jak dla moich domowników za dużo dodałam ostrej papryki (ale w rezultacie w mojej opinii wcale nie było takźle) i przy podwójnej porcji dla większej ilości osób Thermomix wymięka ;P
Ale biorąc pod uwagę całe orzedsięwzięcie była bardzo pomocny
Pozdrawiam
Moja najlepsza ryba po grecku jaką udało mi sie zrobić. Dodalam wiecej przecieru i troszke wiecej przypraw i wyszla mega pyszna. Co prawda smakuje mi bardziej ta smazona wersja ryby.. ale jezeli ktos nie moze/nie chxe to lepiej zrobic troszke wiecej warzyw i polozyc na spod naczynia ryba i na wierzch znowu warzywa. I wstawic na 10 min do cieplego piekarnika wtedy przejdzie smakem warzyw.
Pozdrawiam i polecam
Pyszne, ale proponuję dodać więcej koncentratu i przypraw (sól cukier, papryka), ja natomiast dodałam ketchup, bo bez tego jest mało pomidorowe i mdłe.
Ryba lepiej smakuje jak jest usmażona zamiast ugotowana na parze, ale to kwestia indywidualna
Przydałaby się informacja nt. wagi ryby na tę ilość składników, bo filety z dorsza są różnej wielkości, ja zużyłam na ten przepis jeden filet z dorsza o wadze 1 kg.
No i czas przygotowywania to zdecydowanie nie 44 godz.
Ryba po grecku dobrze sie udala i pyszna . Dziekuje za ten bardzo dobry przepis.