Czas przygotowania
11min
Czas całkowity
11min
porcja/porcje/porcji
1
butelka/butelki/butelek
Poziom
Łatwy
Składniki
Likier
- 250 gramów Mleka skondensowanego słodzonego
- 250 gramów wódki 40 %
- 5 żółtek
- 300 gramów cukierków kukułek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczunia wrzuć cukierki. Zmiel 1 min/obr. 10
2. Dodaj żółtka i mleko skondensowane, podgrzej 5min/65st. C/obr.3
3. Dodaj wódkę, podgrzej 5min/65st. C/obr. 3
4. Przelej do butelki i schłodzone wstaw do lodówki. Moża przechowywać ok. tygodnia
Porady
Przed dodaniem żółtek i mleka, przemieszaj kopystką.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Czy składniki - mleko, żółtka powinny być w temperaturze pokojowej?
Zrobiłam likier pierwszy raz, smakuje super ale farfocle albo z żółtka albo z mleka :/
Kilka razy pijając miałam jakby gródkę z żółtka.. Mimo, że w smaku jest naprawdę pyszny to jednak ta konsystencja mnie lekko odrzuca :/ Możecie powiedzieć, co źle zrobiłam?
Mam TM6 i robiłam zgodnie z przepisem w cookido.. mleko i żółtka były prosto z lodówki
Pierwszym razem robiłem ale nie wiem czy z tego przepisu i wyszło pyszne, a teraz 2 raz robilem i jest tak gęste że nie chce wyjść z butelki co to może być?
Likier mocny, gęsty, pyszny.
Likier przepyszny wyszedł. Ja dałam pół na pół mleka skondensowanego z mlekiem 3,2% i też był gęsty.
Likier jest cudowny w smaku , ale moj thermo ucierpiał . Mam wgniecenia w misie. Wysyłam na reklamacje.
Najlepszy ze wszystkich. Zamiast mleka skondensowanego dodałam zwykłe 3,2%.
Spokojnie można zrobić go w modelu TM21
Robiłam ze zwykłym mlekiem 3,2%,przed podaniem zamroziłam kukułki i dzieki temu nie zrobila mi się 'breja' - mieliłam 15s wedle porad, cudowny likier na prezent dla ludzi z silną wolą, w przeciwnym razie zniknie szybciej niż się zrobił!
Troche przepisik zmodyfikowałam dodajac mleka niesłodzonego skondensowane nieco wieksza ilość i wiecej wódki jest pycha i kozystencja fajna wyszła.Pozdrawiam.
Kochani pozdrawiam cieplutko wszystkich termomaniaków.
dziś bede robić, juz mi ślinka cieknie
Are you sure to delete this comment ?