Składniki
- 400g makaronu typu tagliatelle
- 1 cebula pokrojona na ćwiartki
- 30g masła
- 500g kurek , świeżych oczyszczonych
- 0,5 łyżeczki soli ziołowej
- 200 gr wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250g śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Ugotować makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu
2 do "Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr 5, zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia
3. dodać masło, dusić 3 min/ Varoma/ obr 1
4. Dodać kurki i sól ziołową , dusić 4 min/100 st C/"Obroty wsteczne" / "Mieszanie"
5. Dodać wodę i mąkę, gotować 8 minut/100 st C/"Obroty wsteczne" /"Mieszanie"
6. Dodać śmietanę, sok z cytryny i przyprawy, podgrzać 2 min/90 stopni/"Obroty wsteczne" /"Mieszanie"
7. W razie potrzeby doprawić do smaku. Serwować z ugotowanym makaronem.
Porady
Przygotowane danie można posypać parmezanem ( ok 50g rozdrobnić 15s/obr 8 ) zmielonym pieprzem i posiekaną pietruszką.
Przepis pochodzi z kalendarza TM 2013r, zdjęcie potrawy własne
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
A czy ktoś robił z dodatkiem kurczaka? Myślę, czy będzie pasowała do tego pierś z kurczaka, bo mój mąż jest bardzo mięsnożerny i nie wiem czy bez mięsa się obejdzie a po komentarzach sądzę, że warto spróbować to danie
Bez wody.
Aby sos był gęsty trzeba dac połowę mniej wody. Dodatkowo więcej mąki i dłuższy czas gotowania śmietanki. Wówczas wychodzi idealnie
Sos bardzo dobry, robiłam go do młodych ziemniaków. Dodalam troche koperku. Wyszedł mi trochę wodnisty ale dodałam odrobinę wiecej mąki i był super. Polecam!!!
sosik bardzo dobry, godny polecenia
i
Jestem w trakcie robienia. Narazie pachnie obłędnie.
Sos wyszedł wyborny,,, fakt był minimalnie wodnisty , ale dodałam troszkę mąki i dodadkowo wymieszałam w TM.
Sos w smaku dobry, ale mnie wyszedł wodnisty-bardziej jak zupa niż sos. Na zdjęciu widac, że jest gęsty, nie wiem co mogło byc nie tak.Wszystko robiłam zgodnie z przepisem.
Sosik właśnie się robi-pachnie wyśmienicie