




Składniki
SOS
- po 1/2 łyżeczki tymianku, oregano, papryki słodkiej
- po 1 łyżeczce soli, bazylii, majeranku
- 1 puszka pomidorow, w kawałkach
- 200 g białych pieczarek, świeżych, przekrojonych na 4 części
- 1 ząbek czosnku
- 100 g cebuli
- 250 g mięsa mielonego, od szynki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 10 g oliwy z oliwek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cebulę i czosnek rozdrabniamy 3sek/obr.5, zgarniamy na dno naczynia kopystką, dodajemy 10 g oliwy z oliwek i dusimy 3min/varoma/obr.2,
Dodajemy zmielone mięso , miesamy 4sek/obr.
"Obroty wsteczne" 3
Dodajemy resztę składników oraz przyprawy i gotujemy 10min/obr.
"Obroty wsteczne" 2 / temp. 100 st.C
W między czasie gotujemy makaron al dente. Ja gotowałam makaron żytni razowy, z pełnego przemiału, bez jaj i soli (ekologiczny-polski).
Dodajemy do ugotowanego makaronu sos i danie gotowe. Bardzo syte, ale zdrowe!
SOSU
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Taki sobie. Wolę jednak w klasycznej wersji.
Rewelka. Zapisuję, polecam!
Zrobiłam, co prawda bez pieczarek. Moje dziecko powiedziało, że najlepszy obiad. Mięso miałam z cielęciny, posypałam kukurydzą.
Przepis bardzo fajny. Rodzince smakowało. Nie dodałam tylko pieczarek
Dodałam do ulubionych
Danie smaczne.Ja zamiast 10minut gotować zrobiłam 15 minut.Jeśli ktoś nie lubi pieczarek w kawałkach to można delikatnie zmiksować.
Sos bardzo smaczny , tylko następnym razem mięso przygotuje osobno bo wychodzi trochę za rzadkie.
Zrobiłam co prawda bez pieczarek ale tez wyszedł bardzo dobry
dałam zioła i przyprawy jakie akurat miałam pod ręką, więc wyszła mi wariacja na temat wariacji 
Odsyłam do mojego komentarza z 1 października 2012 (poniżej). To jest sos " po bolońsku", a nie boloński.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wszystko super ,ale to nie jest bolognese !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sa w bolognese dwa rodzaje mielonego miesa wieprzowe i wolowe, w Emilia Romania dodaje sie boczku a w Toscani salsiccii ,i bron panie Boze dodawac mleka ,zaden wloch by tego nie zrobil.
Gotujemy w temperaturze 100st. C. Nie wiem jak sie to stało, że to pominęłam. Myślę, że dla większości nie stanowi to problemu, ale oczywiście uzupełnię przepis. Dziękuje za zwrócenie uwagi.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"