Składniki
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 2 dag drożdży
- 1 jajko, 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- 130 g ciepłego mleka
- 3 łyżki oleju
- Farsz:
- 500 g pieczarek
- 300 g filetu z kurczaka
- 2 cebule
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Farsz:
Pieczarki obrać i włożyć do naczynia podzielone na dwie części po 250 g, zmiksować obr.poz.3, czas 5 sek. Tak samo postepujemy z cebulą. Pieczarki i cebulę przełożyć na patelnię, wlać olej i dusić. Nastepnie do naczynia włozyć kawałki pokrojonego mięsa drobiowego, zmiksować obr.poz.4, czas 15 sek. Przełozyć na patelnię do pieczarek i dusić, przyprawić i przestudzić. Dodać jajko i wymieszać.
Ciasto:
Do naczynia włozyc wszystki składniki, wyrobić obr.poz. Interwał, czas 1 minuta.
Ciasto wyłozyć na wysypana maką stolnicę i rozwałkować. Rozwałkowany placek w kształcie prostokątno-owalnym posypać mąką i rozprowadzić na całej powierzchni farsz, zwinąć roladkę i pokroić nożem na kawałki, wychodzi 16-18 sztuk, przełożyć na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia i przypryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny, następnie posmarować rozmąconym białkiem, które nam zostało. Każdy pasztecik przycisnąć na środku tępą stroną noża, nadając mu lekko spłaszczony kształt.
Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut do zarumienienia.
Podawać z czerwonym barszczem.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Paszteciki przepyszne mega chrupiące. Ja robiłam z szynką ugorowaną w rosole i pieczarkami,
są wyśmienite. Dziękuję za przepis.
Dla nas one są po prostu obłędne i już robiłam z samą kapustą, mięsem, kapustą z grzybami jak również z pieczarkami i każde są mega pyszne
Wspaniałe paszteciki i szybko się je robi, polecam wszyskim, są bardzo kruche, ja dodałam troszkę mąki z quinoa
Paszteciki Pycha!!!!Zmieniłam farsz bo zrobiłam tylko z pieczarek.Znikneły bardzo szybko.
Kochani pozdrawiam cieplutko wszystkich termomaniaków.
Brakuje informacji, na jaką grubość rozwałkować ciasto. Mimo, że odsączyłam farsz tak, aby nie był zbyt wilgotny, to ciasto i tak prawie nie wyrosło. Być może za bardzo rozwałkowałam wcześniej (ok pół cm). Paszteciki mogą być, ale w środku nie są świetnie wypieczone.
Super przepis, paszteciki przeeeeeeepyszne!
Witam Magi. Czy mogłabyś mi powiedzieć czy 190 stopni to mowa o piekarniku z termoobiegiem czy normalny ??? Proszę o szybką odp.
Jadlam raz takie paszteciki i szukalam przepisu,,,,super, ze znalazlam
Maz ma urodziny, w weekend beda dzieci, napewno polubia je tez bo to ich kierunek smakowy. Zrobimy z corka wiecej to zabiora ze soba,,,
Zrobiłam wczoraj paszteciki. Są bardzo dobre, nawet na drugi dzień. Zmieniłam trochę farsz ( kapusta z grzybami i warzywami ), ale ciasto rewelacyjne
Takiego przepisu szukałam>Super Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?