thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Pyszna, aromatyczna kapusta z grzybami - idealna na Wigilię 🎄

    Składniki:
    - 500 g odciśniętej z zalewy kapusty kiszonej (jeśli nie lubisz kwaśnej kapusty przepłukaj ją pod bieżącą wodą),
    - 50 g cebuli,
    - 1 łyżka masła klarowanego (lub zwykłego),
    - 15 namoczonych wcześniej borowików (najlepiej na całą noc), - 250 g mrożonych podgrzybków (rozmrozić przed przygotowaniem),
    - 6 śliwek suszonych,
    - 550 g wody.

    przyprawy:
    - 2 łyżeczki domowej jarzynki,
    - 1/2 łyżeczki kminku,
    - 5-6 suszonych owoców jałowca,
    - 3-4 ziela angielskie,
    - 1 liść laurowy,
    - pieprz i sól do smaku.

    Włożyć odciśniętą z zalewy kapustę kiszoną, wlać 500 g wody, gotować 20 minut/Varoma/obroty 1. Przecedzić kapustę przez dolną przystawkę naczynia Varoma lub na durszlaku. Do naczynia włożyć cebulę, posiekać 5 sekund/obroty 7 - zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego. Do posiekanej cebuli dodać grzyby i ponownie posiekać 8 sekund/obroty 4. Do masy dodać masło klarowane i podgrzewać 5 minut/Varoma/obroty 2. Dodać ugotowaną kapustę, suszone śliwki, domową jarzynkę i kminek, rozdrobnić 10 sekund/obroty 4, dodać resztę przypraw (jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy), pozostałe 50 g wody i gotować 20 minut/ Varoma/obroty 2. W razie potrzeby doprawić do smaku sola i pieprzem lub przyprawą do bigosu.

    SMACZNEGO !

    Link do przepisu video: https://youtu.be/rPwGzimKfKQ
    FACEBOOK: https://www.facebook.com/thermomaniak/
    INSTAGRAM: https://www.instagram.com/thermomaniak/

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kapusta wigilijna z grzybami

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: