thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 15min
Czas całkowity
3h 15min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 15/03/16
zmieniono dnia: 15/03/16

Składniki

Składniki:

  • 200 g daktyli suszoych
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g oleju kokosowego
  • 2 MT zimnej wody
  • garść rodzynek
  • 10 goździków
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • nasiona chia do obtoczenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Daktyle włożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , dodać wodę , gotować 8 min./Varoma/obr. 1Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" bez nałożonej miarki.

  2. Goździki i ziele angielskie utłuc w moździerzu.

    Do ugotowanych daktyli dodać kakao, olej kokosowy, rodzynki, przyprawy. Nałożyć miarkę miksować 10 s./obr. 7-8.

    Otworzyć Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , zebrać masę ze ścianek i pokrywy, zamknąć Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , ponownie miksować.

  3. Masę wyłożyć do płaskiego pojemnika wyłożonego folią spożywczą, uformować prostokąt o grubośći ok. 1 cm, zakryć folią . Włożyć do zamrażalnika na ok. 3 godz.

  4. Wyjąć masę z zamrażalnika, pociąć na kawałki 1/1cm, formować w dłoniach kulki, obtoczyć w nasionach chia.

    Przechowywać w lodówce.

Porady

Czas gotowania daktyli jest orientacyjny. Daktyle muszą być pozbawione wody i po ugotowaniu mają przypominać wyglądem smażone powidła.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pralinki piernikowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy