Składniki
Składniki:
- 200 g daktyli suszoych
- 3 łyżki kakao
- 50 g oleju kokosowego
- 2 MT zimnej wody
- garść rodzynek
- 10 goździków
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cynamonu
- nasiona chia do obtoczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Daktyle włożyć do "Blokada naczynia miksującego" , dodać wodę , gotować 8 min./Varoma/obr. 1"Obroty wsteczne" bez nałożonej miarki.
Goździki i ziele angielskie utłuc w moździerzu.
Do ugotowanych daktyli dodać kakao, olej kokosowy, rodzynki, przyprawy. Nałożyć miarkę miksować 10 s./obr. 7-8.
Otworzyć "Blokada naczynia miksującego" , zebrać masę ze ścianek i pokrywy, zamknąć "Blokada naczynia miksującego" , ponownie miksować.
Masę wyłożyć do płaskiego pojemnika wyłożonego folią spożywczą, uformować prostokąt o grubośći ok. 1 cm, zakryć folią . Włożyć do zamrażalnika na ok. 3 godz.
Wyjąć masę z zamrażalnika, pociąć na kawałki 1/1cm, formować w dłoniach kulki, obtoczyć w nasionach chia.
Przechowywać w lodówce.
Porady
Czas gotowania daktyli jest orientacyjny. Daktyle muszą być pozbawione wody i po ugotowaniu mają przypominać wyglądem smażone powidła.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze