thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
2 osoba/osoby
Poziom
Średni
  • TM 31
przez Juvena
opublikowany: 04/22/16
zmieniono dnia: 04/22/16

Składniki

Okrasa:

  • 2 cebule
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • sól, pieprz

Farsz:

  • sól, pierprz, czubryca zielona
  • ok 100g sera z czarnuszką (typu "Koryciński")
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • kawałek selera (opcjonalnie)
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 100g zielonej soczewicy

Ciasto:

  • ok 1,5 MT gorącej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 200g mąki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać 1/2 l wody, umeścić koszyczek z soczewicą w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , gotować: 30min./Varoma/obr.2/.

    Cebulę pokroić w kostkę, marchew i seler zetrzeć na tarce.

    Roztopić masło, smażyć warzywa ok. 7-10 min.

    Dodać ugotowaną soczewicę, doprawić do smaku: solą, pieprzem i czubricą zieloną. Przełożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , miksować 5s/obr.6. Przełożyć do innego naczynia, pozostawić do wystygnięcia, umyć Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .

    Kiedy farsz będzie zimny dodać 3/4 sera startego na tarce, wymieszać.

     

  2. Składniki na ciasto włożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , miksować do powstania gładkiej jednolitej masy (obr.5/30s.).

  3. Ciasto rozwałkować, wykrawać foremką do pierogów koła, nakładać farsz, pierogi zlepić.

    Gotować w osolonej wodzie ok 5min.(wkładać na wrzatek).

  4. Podawać polane przesmażoną cebulką na maśle klarowanym, posypane resztą startego sera.

Porady

Ważne, aby dodać starty ser dopiero, jak farsz będzie zimny. Ser stopi się podczas gotowania pierogów i nada im niepowtarzalny smak.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pierogi z soczewicą i serem z czarnuszką

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: