Składniki
Okrasa:
- 2 cebule
- 5 łyżek masła klarowanego
- sól, pieprz
Farsz:
- sól, pierprz, czubryca zielona
- ok 100g sera z czarnuszką (typu "Koryciński")
- 1 łyżka masła klarowanego
- kawałek selera (opcjonalnie)
- 1 mała cebula
- 1 mała marchewka
- 100g zielonej soczewicy
Ciasto:
- ok 1,5 MT gorącej wody
- 1 łyżka oliwy
- 200g mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wlać 1/2 l wody, umeścić koszyczek z soczewicą w "Blokada naczynia miksującego" , gotować: 30min./Varoma/obr.2/.
Cebulę pokroić w kostkę, marchew i seler zetrzeć na tarce.
Roztopić masło, smażyć warzywa ok. 7-10 min.
Dodać ugotowaną soczewicę, doprawić do smaku: solą, pieprzem i czubricą zieloną. Przełożyć do "Blokada naczynia miksującego" , miksować 5s/obr.6. Przełożyć do innego naczynia, pozostawić do wystygnięcia, umyć "Blokada naczynia miksującego" .
Kiedy farsz będzie zimny dodać 3/4 sera startego na tarce, wymieszać.
Składniki na ciasto włożyć do "Blokada naczynia miksującego" , miksować do powstania gładkiej jednolitej masy (obr.5/30s.).
Ciasto rozwałkować, wykrawać foremką do pierogów koła, nakładać farsz, pierogi zlepić.
Gotować w osolonej wodzie ok 5min.(wkładać na wrzatek).
Podawać polane przesmażoną cebulką na maśle klarowanym, posypane resztą startego sera.
Porady
Ważne, aby dodać starty ser dopiero, jak farsz będzie zimny. Ser stopi się podczas gotowania pierogów i nada im niepowtarzalny smak.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze