Składniki
Nadzienie:
- przyprawy: sół, pieprz
- 100 - 150g koziego sera twarogowego
- 2 ząbki czosnku
- 350 g szpinaku (liście)
- 1 łyżka klarowanego masła
Ciasto:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok 2 MT wody (może być gorąca)
- 200g mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Produkty na ciasto włożyć do"Blokada naczynia miksującego" , miksować 1 min./"Brak obrotów wstecznych" /obr.5-6. Ciasto wyłożyć, przykryć ściereczką.
Włożyć czosnek"Blokada naczynia miksującego" , miksować 2-3 s./"Brak obrotów wstecznych" /6-7.
Czosnek zebrać ze ścianek kopystką, włożyć masło i dusić 3min./"Brak obrotów wstecznych" /obr.2/temp.100.
Włożyć wypłukany szpinak i gotować 10 min./"Brak obrotów wstecznych" /obr.2/Varoma.
Szpinak zemleć 2 s./"Brak obrotów wstecznych" /obr.5. Przestudzić.
Dodać ser, wymieszać 6 s./"Obroty wsteczne" /obr.4-5.
Dodać przyprawy.
Ciasto rozwałkować, wykrawać foremką pierogi, nałożyć łyżeczkę farszu, skleić.
Gotować w lekko osolonej wodzie od wypłynięcia ok 2 min.
Podawać polane cebulką, przesmażoną na maśle klarowanym.
Smacznego!
Porady
Przed dodaniem soli proszę spróbować farsz, gdyż niektóre kozie sery są słone.
Pierogi można przygotować z mrożonego szpinaku, należy tylko dobrze odsączyć go na sicie. Skracamy czas gotowanie do 5 min. i nie miksujemy.
Pierogi można okrasić według uznania.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pychotka. Polecam
Bardzo smaczne pierogi, ja do sera koziego dodałam pół na pół fetę wyszło wspaniałe w smaku
Grażyna