Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
2
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Deser owsiano-jabłkowy gotowany na parze
- 100 g płatków owsianych
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g maślanki naturalnej
- 30 g masła
- 1 jabłko
- kilkanaście sztuk rodzynek lub suszonej żurawiny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do gotowania na parze potrzebujemy kokilek lub innych naczyń żaroodpornych, takich, ktore po ustawieniu w dolnej części Varomy pozwolą na szczelne zamknięcie pokrywy.
Ja użyłam 2 kokilek o średnicy 8 cm i wysokości 5 cm.
Do suchego naczynia miksującego wsypujemy płatki owsiane i mielimy je 4 s/obr.9. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, jajko, masło, proszek do pieczenia oraz maślankę. Mieszamy wszystko razem 30 s/obr. 4.
Jabłko obieramy i kroimy na kawałki. Na dnie każdej z kokilek umieszczamy po 1/4 porcji jabłka, zalewamy przygotowaną masą i na wierzch układamy po 1/4 jabłka. Posypujemy rodzynkami lub żurawiną. Gotujemy na parze 25 min/Varoma/obr. 1. Podajemy na ciepło w kokilkach.
Porady
Oczywiście do gotowania na parze potrzebujemy ok. 500 g wody w naczyniu miksującym lub możemy gotować deser w Varomie jednocześnie przygotowując inne danie np. zupę w naczyniu miksującym.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze