thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Deser owsiano-jabłkowy gotowany na parze

  • 100 g płatków owsianych
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g maślanki naturalnej
  • 30 g masła
  • 1 jabłko
  • kilkanaście sztuk rodzynek lub suszonej żurawiny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do gotowania na parze potrzebujemy kokilek lub innych naczyń żaroodpornych, takich, ktore po ustawieniu w dolnej części Varomy pozwolą na szczelne zamknięcie pokrywy.
    Ja użyłam 2 kokilek o średnicy 8 cm i wysokości 5 cm.

    Do suchego naczynia miksującego wsypujemy płatki owsiane i mielimy je 4 s/obr.9. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, jajko, masło, proszek do pieczenia oraz maślankę. Mieszamy wszystko razem 30 s/obr. 4.
    Jabłko obieramy i kroimy na kawałki. Na dnie każdej z kokilek umieszczamy po 1/4 porcji jabłka, zalewamy przygotowaną masą i na wierzch układamy po 1/4 jabłka. Posypujemy rodzynkami lub żurawiną. Gotujemy na parze 25 min/Varoma/obr. 1. Podajemy na ciepło w kokilkach.

Porady

Oczywiście do gotowania na parze potrzebujemy ok. 500 g wody w naczyniu miksującym lub możemy gotować deser w Varomie jednocześnie przygotowując inne danie np. zupę w naczyniu miksującym.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Deser owsiano-jabłkowy gotowany na parze

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY