Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
25
g
Poziom
Łatwy
Składniki
Zapiekanka gryczana z cukinią, szpinakiem i orzechami nerkowca
- 25 gramów orzechy nerkowca, prażone, niesolone
- 60 gramów Mleko migdałowe
- 1 jajko
- 10 gramów płatki drożdżowe, nieaktywne
- 140 gramów kasza gryczana, niepalona
- 50 gramów Czerwona cebula
inne
- 2 ząbki ząbek czosnku
- 15 gramów masło klarowane
- 240 gramów cukinia
- 30 gramów szpinak wodny, szpinak młody
- 5 gramów sól, np himalajska
- 1 szczypty pieprz, mielony
- 1 szczypty chili, mielone
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Orzechy nerkowca (25g) zalać mlekiem migdałowym (60g) i odstawić na 20 min. Następnie zmiksować "Miksowanie" 30s/obr. 10
- Zgarniamy kopystką
- Dodajemy jajko i platki drożdżowe (10g). Mieszamy "Obroty wsteczne" /15s/obr. 2.5.
- Masę przelewamy do miseczki
- Płuczemy naczynie miksujące. Wlewamy 1000g wody, zakladamy koszyczek, wsypujemy kaszę gryczaną (140g). Gotujemy 15min/100°C/obr 4
- Wyjmujemy koszyczek za pomocą kopystki. Wodę wylewamy. Wstawiamy piekarnik na 190°C
- Do naczynia wkładamy czerwoną cebulę pokrojoną w ćwiartki (60g), czosnek (2 ząbki). Rozdrabniamy "Miksowanie" 5s/obr 5. Zgarniamy na dno i ponownie rozdrabniamy 2s/ 5obr. Zgarniamy na dno.
- dodajemy masło klarowane 15g. Dusimy 2min/120°C/obr. 1
- Dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę (240g). Dusimy 4min/100°C/"Obroty wsteczne" 0.5 bez miarki
- Dodajemy szpinak (30g), masę jajeczną, sól (5g), pieprz (szczyptę), chili (szczyptę) i mieszamy kopystką.
- Foremkę lub naczynie żaroodporne o wymiarach ok 24x12cm wykladamy papierem do pieczenia. Przekladamy masę i wkladamy do piekarnika.
- Pieczemy ok 50min w 190°C
Porady
2 porcje
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze