thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
25 g
Poziom
Łatwy

Składniki

Zapiekanka gryczana z cukinią, szpinakiem i orzechami nerkowca

  • 25 gramów orzechy nerkowca, prażone, niesolone
  • 60 gramów Mleko migdałowe
  • 1 jajko
  • 10 gramów płatki drożdżowe, nieaktywne
  • 140 gramów kasza gryczana, niepalona
  • 50 gramów Czerwona cebula

inne

  • 2 ząbki ząbek czosnku
  • 15 gramów masło klarowane
  • 240 gramów cukinia
  • 30 gramów szpinak wodny, szpinak młody
  • 5 gramów sól, np himalajska
  • 1 szczypty pieprz, mielony
  • 1 szczypty chili, mielone

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Orzechy nerkowca (25g) zalać mlekiem migdałowym (60g) i odstawić na 20 min. Następnie zmiksować Miksowanie"Miksowanie" 30s/obr. 10
  2. Zgarniamy kopystką
  3. Dodajemy jajko i platki drożdżowe (10g). Mieszamy Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /15s/obr. 2.5.
  4. Masę przelewamy do miseczki
  5. Płuczemy naczynie miksujące. Wlewamy 1000g wody, zakladamy koszyczek, wsypujemy kaszę gryczaną (140g). Gotujemy 15min/100°C/obr 4
  6. Wyjmujemy koszyczek za pomocą kopystki. Wodę wylewamy. Wstawiamy piekarnik na 190°C
  7. Do naczynia wkładamy czerwoną cebulę pokrojoną w ćwiartki (60g), czosnek (2 ząbki). Rozdrabniamy Miksowanie"Miksowanie" 5s/obr 5. Zgarniamy na dno i ponownie rozdrabniamy 2s/ 5obr. Zgarniamy na dno.
  8. dodajemy masło klarowane 15g. Dusimy 2min/120°C/obr. 1
  9. Dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę (240g). Dusimy 4min/100°C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 0.5 bez miarki
  10. Dodajemy szpinak (30g), masę jajeczną, sól (5g), pieprz (szczyptę), chili (szczyptę) i mieszamy kopystką.
  11. Foremkę lub naczynie żaroodporne o wymiarach ok 24x12cm wykladamy papierem do pieczenia. Przekladamy masę i wkladamy do piekarnika.
  12. Pieczemy ok 50min w 190°C

Porady

2 porcje

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zapiekanka gryczana z cukinią, szpinakiem i orzechami nerkowca

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy