thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
3 osoba/osoby
Poziom
--

Składniki

Kotlety

  • woreczek ryżu, najlepiej do sushi
  • 1 cebula
  • puszka białej cieciorki, z puszki
  • 3 czubate łyżki ziarna słonecznika, płatki owsiane
  • 3 czubate łyżki ziarna dyni
  • 5 czubatych łyżek oleju

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie nawet dzień wcześniej, a przynajmniej 2-3 godziny przed robieniem kotletów ponieważ ryż musi być chłodny.

    W Thermomixie mielimy pestki słonecznika i dyni - ok. 20 sekund pozycja 8-9

    Na patelni szklimy pokorojoną w kostkę cebulę, którą dobrze doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

    Do Thermomixa w którym zostały zmielone pestki dodajemy odsączoną z zalewy cieciorkę, chłodny ryż, zeszkloną cebulę (może być prosto z patelni) oraz przyprawy. Mielimy całość około minuty na pozycji 6-7, tak aby masa dokładnie się połączyła. Wyznacznikiem końca mielenia jest stan cieciorki, która prawie w całości powinna być rozdrobniona.

    Formujemy kotlety dłońmi lekko zwilżonymi w wodzie. Smażymy na patelni posmarowanej tłuszczem do uzyskania złotego koloru.

Porady

Po dodatkowe informacje jak np. kaloryczność zerknij na bloga //www.quchniawege.blogspot.com/2012/08/ryzowe-kotlety-z-cieciorka.html

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ryżowe kotlety z cieciorką

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 17, 2017 at 23:14
    4.0

    Smak zaskakujący. Faktycznie czosnek i ostra papryka wzkazane. Dodałam jesCze świeża baZylie. Polecam. Na pewno powtórze

  • marca 30, 2017 at 10:13
    4.0

    Smak iście zacny, ale konsystencja pozostawia wiele do życzenia. Bez modyfikacji się nie obejdzie.

  • listopada 24, 2016 at 13:03
    5.0

    Pyyyyszności! Nie spodziewałam się takiego efektu smakowego. Za rada poprzednich komentujących dodałam czosnku (4 ząbki), a do cebuli pół czerwonej papryki (czekała samotnie na zastosowanie...). Będą powtórki!

    P.S. To też moje pierwsze takie "spotkanie" z ciecierzycą.

  • września 29, 2016 at 13:59

    Bardzo dobre! tmrc_emoticons.D Szybkie i proste w wykonaniu, mięciutkie w środku, a przede wszytskim smaczne! tmrc_emoticons.) Przepis daje możliwość różnych kombinacji smakowych. Ja zrobiłam na pikantnie z ostrą papryką. Zdecydowanie jeszcze do niego wrócę. Polecam! tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 29, 2016 at 16:23

    Przepyszne !!! dodałam jeszcze ząbek czosnku i natkę pietruszki tmrc_emoticons.) z pewnościa te kotlety  bedą gościć u mnie dość często tmrc_emoticons.) 

    Love

  • listopada 7, 2015 at 18:31

    Przepis wypróbowany! Bardzo smaczne!

  • września 16, 2014 at 17:33
    5.0

    Pychotka! Dodałam posiekaną kolendrę-rewelacja!

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

  • lutego 23, 2013 at 17:52

    Uczyniłam dziś to danie i oboje z mężem jesteśmy zakochani w tym smaku Love  z radością polecam ten przepis! Przyznam się, ze to było moje pierwsze spotkanie z cieciorkątmrc_emoticons.)

  • lutego 16, 2013 at 10:24

    Zrobilam - jest pyszne. Nie miałam ciecierzycy w puszce.Dzień wczesniej namoczylam ciecierzyce na cała noc, na nastepny dzien ugotowalam i zrobilam jak podajesz w przepisie .Super. tmrc_emoticons.)

     

  • września 28, 2012 at 17:07
    5.0

    Przepis mnie szalenie zachęcił, aczkolwiek pierwsze co zrobiłam, to zmodyfikowałam z braku surowców dostępnych na szybko Big Smile  Zamiast cieciorki udało mi się nabyć białą fasolę w puszce i było bez pestek dyni tylko sam słonecznik. Ale wyszło super, na pewno powtórzę jak tylko dostanę cieciorkę. Polecam jako przyprawę cząber tmrc_emoticons.)

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: