- TM 31
Składniki
Kotlety
- woreczek ryżu, najlepiej do sushi
- 1 cebula
- puszka białej cieciorki, z puszki
- 3 czubate łyżki ziarna słonecznika, płatki owsiane
- 3 czubate łyżki ziarna dyni
- 5 czubatych łyżek oleju
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ryż gotujemy w osolonej wodzie nawet dzień wcześniej, a przynajmniej 2-3 godziny przed robieniem kotletów ponieważ ryż musi być chłodny.
W Thermomixie mielimy pestki słonecznika i dyni - ok. 20 sekund pozycja 8-9
Na patelni szklimy pokorojoną w kostkę cebulę, którą dobrze doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Do Thermomixa w którym zostały zmielone pestki dodajemy odsączoną z zalewy cieciorkę, chłodny ryż, zeszkloną cebulę (może być prosto z patelni) oraz przyprawy. Mielimy całość około minuty na pozycji 6-7, tak aby masa dokładnie się połączyła. Wyznacznikiem końca mielenia jest stan cieciorki, która prawie w całości powinna być rozdrobniona.
Formujemy kotlety dłońmi lekko zwilżonymi w wodzie. Smażymy na patelni posmarowanej tłuszczem do uzyskania złotego koloru.
Porady
Po dodatkowe informacje jak np. kaloryczność zerknij na bloga //www.quchniawege.blogspot.com/2012/08/ryzowe-kotlety-z-cieciorka.html
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Smak zaskakujący. Faktycznie czosnek i ostra papryka wzkazane. Dodałam jesCze świeża baZylie. Polecam. Na pewno powtórze
Smak iście zacny, ale konsystencja pozostawia wiele do życzenia. Bez modyfikacji się nie obejdzie.
Pyyyyszności! Nie spodziewałam się takiego efektu smakowego. Za rada poprzednich komentujących dodałam czosnku (4 ząbki), a do cebuli pół czerwonej papryki (czekała samotnie na zastosowanie...). Będą powtórki!
P.S. To też moje pierwsze takie "spotkanie" z ciecierzycą.
Bardzo dobre! Szybkie i proste w wykonaniu, mięciutkie w środku, a przede wszytskim smaczne! Przepis daje możliwość różnych kombinacji smakowych. Ja zrobiłam na pikantnie z ostrą papryką. Zdecydowanie jeszcze do niego wrócę. Polecam!
Przepyszne !!! dodałam jeszcze ząbek czosnku i natkę pietruszki z pewnościa te kotlety bedą gościć u mnie dość często
Przepis wypróbowany! Bardzo smaczne!
Pychotka! Dodałam posiekaną kolendrę-rewelacja!
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Uczyniłam dziś to danie i oboje z mężem jesteśmy zakochani w tym smaku z radością polecam ten przepis! Przyznam się, ze to było moje pierwsze spotkanie z cieciorką
Zrobilam - jest pyszne. Nie miałam ciecierzycy w puszce.Dzień wczesniej namoczylam ciecierzyce na cała noc, na nastepny dzien ugotowalam i zrobilam jak podajesz w przepisie .Super.
Przepis mnie szalenie zachęcił, aczkolwiek pierwsze co zrobiłam, to zmodyfikowałam z braku surowców dostępnych na szybko Zamiast cieciorki udało mi się nabyć białą fasolę w puszce i było bez pestek dyni tylko sam słonecznik. Ale wyszło super, na pewno powtórzę jak tylko dostanę cieciorkę. Polecam jako przyprawę cząber
Are you sure to delete this comment ?