Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 24/07/17
Składniki
- 0,25 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 300 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
- 50 g oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
- Farsz:
- 50 g płatków owsianych
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 50 g kwaśnej śmietany, 12%
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
- 50 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
- Ciasto
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (patrz wskazówka)
- 250 g sera mozzarella, pokrojonego w plasterki
- przyprawa do pizzy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciasto: Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Do naczynia miksującego włożyć ser parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10.
- Dodać pozostałe składniki, rozdrobnić przy pomocy kopystki 5 s/obr. 5.
- Ciasto wyłożyć do natłuszczonej tortownicy (Ø 28 cm) lub do formy do tarty, piec 20 minut. Farsz:
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
- Dodać oliwę, poddusić 2 min/Varoma/obr. 1.
- Dodać pomidory, majeranek, sól, pieprz i przyprawę uniwersalną, gotować bez miarki MT 8 min/Varoma/obr. 1(jeśli sos pryska, postawić na pokrywie koszyczek).
- Założyć miarkę, zmiksować 20 s/obr. 8.
- Sos pomidorowy wylać na podpieczone ciasto ziemniaczane, obłożyć plastrami mozzarelli, posypać według upodobania przyprawą do pizzy, zapiekać 20 minut w temp. 200 °C.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Uporządkowany przepis (chyba jest ok):
50 g płatków owsianych
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
500 g ziemniaków
0,25 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki soli
50 g kwaśnej śmietany
50 g parmezanu
5 sekund, 5 obroty --> podpiec 20 minut w temp. 200 stopni
SOS:
2 ząbki czosnku
100 g cebuli
50 g oliwy
3 sekundy, obroty 5 --> 2 minuty, Varoma, obroty 1
300 g pomidorów (pokrojonych lub rozdrobnić 3 sekundy, obroty 5 lub dodać pomidory z puszki
0,25 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka "vegety"
8 minut, Varoma, obroty 1 --> bez miarki, na koniec można zmiksować (ja tego już nie robię)
Sos wylać na podpieczony spód, posypać ziołami do pizzy, obłożyć mozarellą (2 kulki), piec 20 minut w temp. 200 stopni.
Czy ktoś mi poda skład ciasta bo trochę nie rozumiem tego przepisu
Pychotka Polecam
PYCHOTA
Polecam
Po prostu pycha
Super
Super przepis.choc ciasto zostawiam jak jest to na ciasto dalam SOS z grlowanych warzyw,na to podsmazane z cebula i czosnkiem pieczarki, chuda szynka na to i Mozzarella na wierzch.teraz dopiekam i nie möge sie doczekac wyniku experMentu
Nie wiem jak to sie stalo ale sie pomylilam i dalam ugotowane ziemniaki. Jako farsz dalam sos bolonski z przepisu na lasagne. Wyszlo pyszne!!!
Pychotka.U mnie też będzie często gościć na stole.Fajnie że można pokombinować z różnymi sosami.
Super przepis, na pewno bede ta potrawe robic czesto
Are you sure to delete this comment ?