thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 20/01/16

Składniki

  • 50 g oliwek czarnych
  • 50 g grzybów, w oleju, lub 4 świeżych
  • 8 serc karczochów w oleju, pokrojonych na ćwiartki
  • 300 g rozdrobnionych pomidorów
  • 250 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
  • Dodatki do pizzzy Capricciosa
  • 10 - 15 liści bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 - 3 szczypty soli
  • 400 g rozdrobnionych pomidorów
  • 300 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
  • Dodatki do pizzy Margarita
  • Ciasto (1 przepis, strona 128)
  • 5 - 6 filetów z anchois, w oleju
  • 1 szczypta soli
  • 40 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Ciasto Przygotować ciasto jak w przepisie (Calzone, strona 12tmrc_emoticons.8).
    2. Przygotowanie pizzy Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
    3. Do naczynia miksującego włożyć ser mozzarella, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka i pozostawić do ocieknięcia na około 10 minut.
    4. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na cienki prostokąt (1 cm), ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta wywinąć ku górze.
    5. Margherita : Na cieście ułożyć pomidory i ser mozzarella, posypać solą i polać 2 łyżeczkami oliwy z oliwek. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 220°C przez około 20 minut. W czasie pieczenia, porwać liście bazylii, włożyć do małej miseczki i wymieszać z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek. Posypać pizzę mieszanką bazylii i oliwy, piec w temp. 220°C przez kolejne 5 minut. Pizzę pokroić na 4 kawałki, podawać.
    6. Lub Capricciosa : Na cieście ułożyć pomidory, serca karczocha, grzyby, oliwki, anchois i ser mozzarella, posypać solą i polać 4 łyżeczkami oliwy z oliwek. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 220°C przez około 20 - 25 minut.
    7. Pizzę pokroić na 4 kawałki, podawać.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pizza Margherita lub Pizza Capricciosa

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?