thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 13/10/14

Składniki

  • 150 g marchewki, pokrojonej w plastry (o grubości 1 cm)
  • 600 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na kawałki
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, lub 1 kostka bulionu warzywnego
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryczka chilli, mała, bez pestek, pokrojona na kawałki
  • 15 g imbiru, pokrojonego w cienkie plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
  • 0,5 łyżeczki nasion kardamonu
  • 0,5 łyżeczki nasion gorczycy
  • 0,5 łyżeczki nasion kminku
  • 0,5 łyżeczki nasion kolendry
  • 150 g kalafiora
  • 100 g cukinii, pokrojonej w plastry (o grubości 1 cm)
  • 100 g groszku, mrożonego
  • 2 gałązki kolendry, świeżej, tylko liści

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć nasiona kolendry, kminku, kardamonu i gorczycy, prażyć 6min/Varoma/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1.
    2. Dodać cebulę, czosnek, imbir i czerwoną paprykę chilli, rozdrobnić 5 s/ Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" /obr. 5. Za pomocą kopystki zgarnąć składniki ze ścianek naczynia.
    3. Dodać oliwę z oliwek, dusić 6 min/Varoma/obr. 1.
    4. Dodać kurkumę, mleczko kokosowe, wodę, bulion warzywny i sól, wymieszać 1min/obr.10.
    5. Dodać ziemniaki i marchew, gotować 10min/Varoma/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. Mieszanie"Mieszanie" . Podczas gotowania ułożyć kalafiora, cukinię i mrożony groszek na przystawce Varoma.
    6. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować 12 min/Varoma/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. Mieszanie"Mieszanie" .
    7. Zdjąć przystawkę Varoma, warzywa dodać do naczynia miksującego, gotować 2min/100°C/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.Mieszanie"Mieszanie" . Curry włożyć do miski, udekorować liśćmi kolendry, podawać na gorąco.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Indyjskie curry warzywne

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: