Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 13/10/14
Składniki
- 150 g marchewki, pokrojonej w plastry (o grubości 1 cm)
- 600 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na kawałki
- 2 łyżeczki soli
- 100 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, lub 1 kostka bulionu warzywnego
- 400 g mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryczka chilli, mała, bez pestek, pokrojona na kawałki
- 15 g imbiru, pokrojonego w cienkie plastry
- 2 ząbki czosnku
- 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
- 0,5 łyżeczki nasion kardamonu
- 0,5 łyżeczki nasion gorczycy
- 0,5 łyżeczki nasion kminku
- 0,5 łyżeczki nasion kolendry
- 150 g kalafiora
- 100 g cukinii, pokrojonej w plastry (o grubości 1 cm)
- 100 g groszku, mrożonego
- 2 gałązki kolendry, świeżej, tylko liści
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć nasiona kolendry, kminku, kardamonu i gorczycy, prażyć 6min/Varoma/ "Obroty wsteczne" /obr.1.
- Dodać cebulę, czosnek, imbir i czerwoną paprykę chilli, rozdrobnić 5 s/ "Brak obrotów wstecznych" /obr. 5. Za pomocą kopystki zgarnąć składniki ze ścianek naczynia.
- Dodać oliwę z oliwek, dusić 6 min/Varoma/obr. 1.
- Dodać kurkumę, mleczko kokosowe, wodę, bulion warzywny i sól, wymieszać 1min/obr.10.
- Dodać ziemniaki i marchew, gotować 10min/Varoma/ "Obroty wsteczne" /obr. "Mieszanie" . Podczas gotowania ułożyć kalafiora, cukinię i mrożony groszek na przystawce Varoma.
- Nałożyć przystawkę Varoma, gotować 12 min/Varoma/ "Obroty wsteczne" /obr. "Mieszanie" .
- Zdjąć przystawkę Varoma, warzywa dodać do naczynia miksującego, gotować 2min/100°C/ "Obroty wsteczne" /obr."Mieszanie" . Curry włożyć do miski, udekorować liśćmi kolendry, podawać na gorąco.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo fajnie skomponowanie danie.
Pozwala odkryć smak hinduskiej kuchni.
P O L E C A M
Danie rewelacja! oczywiscie zamiast kminku należy dodać kumin rzymski.
Oczywiście w przepisie jest błąd. Taki sam w poprzednich książkach TM. Zamiast kminku ma być KUMIN (kmin rzymski). Każdy, ktochoć trochę zna kuchnię hinduską to wie.
W smaku bardzo dobre pikantne - takie jak lubię. Jednak ziemniaki praktycznie się rozgotowały a danie jest tak gęste, że łyżka stoi.. Na dodatek przywarło do dna Thermomixa. Czy ziemniaki powinny się aż tak rozgotowac..? Czy to powinno być tak gęste..? Do powtórzenia ale z małymi modyfikacjami.. czyli ziemniaki krócej i mniej Pozdrawiam ciepło.
Pyszne danie. Dodałam jeszcze brunatną pieczarkę i bataty. Ekstra.
Bardzo dziękuję za przepis.
Super, rewelacja. Nie wiedziałem, że danie z warzyw może być tak smaczne. Nawet moja mama-przeciwniczka Thermomiksu się tym zajadała z wielkim uznaniem
Świetne danie. Polecam
Świetny prepis, robie bardzo często i jest ulubionym daniem mojego męża
bardzo dobre, jak dla nas moze byc nawet bardziej pikantne
Bardzo dobre curry. Wchodzi na stałe do mojego jadłospisu.
Are you sure to delete this comment ?