Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 13/10/14
Składniki
- 150 g marchewki, pokrojonej w plastry (o grubości 1 cm)
- 600 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na kawałki
- 2 łyżeczki soli
- 100 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, lub 1 kostka bulionu warzywnego
- 400 g mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryczka chilli, mała, bez pestek, pokrojona na kawałki
- 15 g imbiru, pokrojonego w cienkie plastry
- 2 ząbki czosnku
- 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
- 0,5 łyżeczki nasion kardamonu
- 0,5 łyżeczki nasion gorczycy
- 0,5 łyżeczki nasion kminku
- 0,5 łyżeczki nasion kolendry
- 150 g kalafiora
- 100 g cukinii, pokrojonej w plastry (o grubości 1 cm)
- 100 g groszku, mrożonego
- 2 gałązki kolendry, świeżej, tylko liści
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć nasiona kolendry, kminku, kardamonu i gorczycy, prażyć 6min/Varoma/ "Obroty wsteczne" /obr.1.
- Dodać cebulę, czosnek, imbir i czerwoną paprykę chilli, rozdrobnić 5 s/ "Brak obrotów wstecznych" /obr. 5. Za pomocą kopystki zgarnąć składniki ze ścianek naczynia.
- Dodać oliwę z oliwek, dusić 6 min/Varoma/obr. 1.
- Dodać kurkumę, mleczko kokosowe, wodę, bulion warzywny i sól, wymieszać 1min/obr.10.
- Dodać ziemniaki i marchew, gotować 10min/Varoma/ "Obroty wsteczne" /obr. "Mieszanie" . Podczas gotowania ułożyć kalafiora, cukinię i mrożony groszek na przystawce Varoma.
- Nałożyć przystawkę Varoma, gotować 12 min/Varoma/ "Obroty wsteczne" /obr. "Mieszanie" .
- Zdjąć przystawkę Varoma, warzywa dodać do naczynia miksującego, gotować 2min/100°C/ "Obroty wsteczne" /obr."Mieszanie" . Curry włożyć do miski, udekorować liśćmi kolendry, podawać na gorąco.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo fajnie skomponowanie danie.
Pozwala odkryć smak hinduskiej kuchni.
P O L E C A M
Danie rewelacja! oczywiscie zamiast kminku należy dodać kumin rzymski.
Oczywiście w przepisie jest błąd. Taki sam w poprzednich książkach TM. Zamiast kminku ma być KUMIN (kmin rzymski). Każdy, ktochoć trochę zna kuchnię hinduską to wie.
W smaku bardzo dobre pikantne - takie jak lubię. Jednak ziemniaki praktycznie się rozgotowały a danie jest tak gęste, że łyżka stoi.. Na dodatek przywarło do dna Thermomixa. Czy ziemniaki powinny się aż tak rozgotowac..? Czy to powinno być tak gęste..? Do powtórzenia ale z małymi modyfikacjami.. czyli ziemniaki krócej i mniej Pozdrawiam ciepło.
Pyszne danie. Dodałam jeszcze brunatną pieczarkę i bataty. Ekstra.
Bardzo dziękuję za przepis.
Super, rewelacja. Nie wiedziałem, że danie z warzyw może być tak smaczne. Nawet moja mama-przeciwniczka Thermomiksu się tym zajadała z wielkim uznaniem
Świetne danie. Polecam
Świetny prepis, robie bardzo często i jest ulubionym daniem mojego męża
bardzo dobre, jak dla nas moze byc nawet bardziej pikantne
Bardzo dobre curry. Wchodzi na stałe do mojego jadłospisu.