- TM 5
Składniki
Sos borowikowy
- 100 g sera topionego, grzybowego
- 1 kostka rosołu warzywnego
- 20 g mąki
- 1 łyżka śmietany
Gołąbki
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 30 g masła
- 500 g pieczarek, pokrojonych na połowy
- 100 g cebuli, pokrojonej na ćwiartki
- 8 liści kapusty włoskiej, dużych
- 200 g ryżu
- 1500 g wody
GOŁĄBKI Z PIECZARKAMI W SOSIE BOROWIKOWYM
- 10 g borowików, suszonych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Moczyć borowiki w wodzie przez około 1 godzinę.
W razie potrzeby, uzupełnić wywar w naczyniu miksującym wodą do poziomu 0,5 litra.
Do naczynia miksującego włożyć odsączone borowiki, kostkę warzywną, ser topiony, mąkę i śmietanę, gotować 8min/100'C/obr.2. Zmiksować 10s/obr.7.
Gołąbki podawać z sosem.
Do naczynia miksującego wlać 900 g wody, włożyć koszyczek, wsypać do niego ryż, gotować 12min/Varoma/obr.1.
Liście kapusty umieścić na przystawce Varoma, nałożyć przystawkę Varoma, gotować 10min/Varoma/obr.1. Odstawić przystawkę Varoma, wyjąć koszyczek, opróżnić naczynie miksujące.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5s/obr.5.
Dodać pieczarki, rozdrobnić 3s/obr.4.
Dodać masło, gotować 3min/100'C/obr.1.
Dodać ryż, doprawić solą i pieprzem, wymieszać 10s/"Obroty wsteczne" /obr.4. Otrzymaną mieszankę rozłożyć liściach kapusty. Każdy liść zawinąć, całość włożyć na dolną i górną część przystawki Varoma.
Do naczynia miksującego wlać 600 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować 40min/Varoma/"Brak obrotów wstecznych" /obr.1. Odstawić przystawkę Varoma, wywar pozostawić w naczyniu miksującym.
Sos borowikowy
Gołąbki
Porady
Liście kapusty, po wyjęciu z przystawki można na chwilę wstawić pod chłodną, bieżącą wodę.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Golabki są super pyszne. Sos robiłam tradycyjny ale ten planuje wykorzystać do klusek slaskich.
Grażka
Życie jest lekkie, łatwe i przyjemne.
Sos wole po "staremu" robić, ale gołąbki pyszne