thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 40min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Sos borowikowy

  • 100 g sera topionego, grzybowego
  • 1 kostka rosołu warzywnego
  • 20 g mąki
  • 1 łyżka śmietany

Gołąbki

  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g masła
  • 500 g pieczarek, pokrojonych na połowy
  • 100 g cebuli, pokrojonej na ćwiartki
  • 8 liści kapusty włoskiej, dużych
  • 200 g ryżu
  • 1500 g wody

GOŁĄBKI Z PIECZARKAMI W SOSIE BOROWIKOWYM

  • 10 g borowików, suszonych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  Moczyć borowiki w wodzie przez około 1 godzinę.

  2. Sos borowikowy
  3.  W razie potrzeby, uzupełnić wywar w naczyniu miksującym wodą do poziomu 0,5 litra.

  4.  Do naczynia miksującego włożyć odsączone borowiki, kostkę warzywną, ser topiony, mąkę i śmietanę, gotować 8min/100'C/obr.2. Zmiksować 10s/obr.7.

  5.  Gołąbki podawać z sosem.

  6. Gołąbki
  7.  Do naczynia miksującego wlać 900 g wody, włożyć koszyczek, wsypać do niego ryż, gotować 12min/Varoma/obr.1.

  8.  Liście kapusty umieścić na przystawce Varoma, nałożyć przystawkę Varoma, gotować 10min/Varoma/obr.1. Odstawić przystawkę Varoma, wyjąć koszyczek, opróżnić naczynie miksujące.

  9.  Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5s/obr.5.

  10.  Dodać pieczarki, rozdrobnić 3s/obr.4.

  11.  Dodać masło, gotować 3min/100'C/obr.1.

  12.  Dodać ryż, doprawić solą i pieprzem, wymieszać 10s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.4. Otrzymaną mieszankę rozłożyć liściach kapusty. Każdy liść zawinąć, całość włożyć na dolną i górną część przystawki Varoma.

  13.  Do naczynia miksującego wlać 600 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować 40min/Varoma/Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" /obr.1. Odstawić przystawkę Varoma, wywar pozostawić w naczyniu miksującym.

Porady

 Liście kapusty, po wyjęciu z przystawki można na chwilę wstawić pod chłodną, bieżącą wodę.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

GOŁĄBKI Z PIECZARKAMI W SOSIE BOROWIKOWYM

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: