Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
2
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
FIT Kotleciki z kaszy gryczanej i buraków na VAROMIE
- 100 gramy kasza gryczana, prażona, namoczona przez noc
- 240 gramy czerwony burak, gotowany
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 łyżki mąka żytnia
- 30 gramy słonecznik łuskany
- 1 szczypty Sòl morska
- 1 szczypty pieprz czarny, mielony
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Kaszę gryczaną zalewam zimną wodą i moczę całą noc. Rano odlewam wodę, płuczę i jest gotowa. Można też ugotować w Thermmixie - 30 min w "Blokada naczynia miksującego" w temp 100 stopni.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" wkładam cebulę, czosnek, 2 ugotowane buraki i siekam 15 sek/obr 4 - 5.
3. Dodaję kaszę, jaja, słonecznik,mąkę, przyprawy, i "Obroty wsteczne" jakieś 30 sek / obr 4 - 6... sprawdzam konsystencję ma być lekko zwarta, żeby łatwo było formować kotleciki. Jak trzeba czynność powtarzam.
4. Formuję kotleciki ( 8 sztuk), układam na Voaromie posmarowanej oliwą.
5. Gotuję na parze - VAROMA - 30 minut.
6. Po tym czasie są idealne do spozycia. Lekkie, dietetyczne. Można podać solo, można podać z jogurtem naturalnym, do którego wsypałam zioła tajskie.
Całość 8 sztuk 869 kcal/ B 45g/ T 24 g/ W 119 g
Sztuka ma 108 kcal/ B 5g/ T 3 g/ W 15 g
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?