- TM 31
Składniki
- 0,5 strąków papryki ostrej, opcjonalnie
- 250 g ciecierzycy, gotowanej, może być z puszki
- 150 g pomidorów
- 200 g cukinii
- 160 g papryki czerwonej
- 20 g oleju
- 60 g cebuli
- papryka w proszku, słodka
- sól
- pieprz cayenne
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wrzucić cebulę, posiekać 5s/ obrót 5. Zgarnąć cebulę ze ścianek naczynia na dno, dodać olej i dusić 3 min/ varoma / obrót 1.
Do naczynia włożyć kolejno: pokrojoną na kawałki, wypestkowaną paprykę, pokrojoną na kawałki cukinię z odciętymi końcówkami i pomidora przekrojonego na 4 części (ewentualnie ostrą papryczkę bez pestek). Zmiksować warzywa 4s/ obrót 5 (jeśli chcemy mieć większe kawałki warzyw należy skrócić czas siekania). Warzywa dusić 8 min./100 st. C/ "Obroty wsteczne" / obrót 1, z nałożoną miarką.
Dodać cieciorkę wraz z przyprawami i gotować kolejne 4 min./ 100 st. C/ "Obroty wsteczne" / obrót 1.
Porady
Ciecierzycę można także przygotować, dodając inne warzywa np. pieczarki lub brokuła.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepis bardzo fajny. Ja urozmaiciłam go dodajac pół puszki pomidorów i więcej przypraw: pieprz, kumin i troche curry. Do tego połączyłam na koniec z wcześniej przygotowanym kuskusem (pół szklanki na szklankę wody). Wyszło pyszne aromatyczne danie 😋
Dodać 2 ząbki czosnku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, bazylię i pieprz. Będzie ważniejsze w smaku.
ok
Mam pytanie. Czy podczas duszenia warzyw dolewamy wody? Jak tak to jaka ilość żeby nie przypaliło się dno. I jeszcze pytanie czy cieciorke odsączamy z zalwy?
Danie przepyszne
Ciekawy przepis, choć wychodzi bardziej zupa niż danie główne i w oryginalnej wersji nieco mdłe. Po dodaniu dwóch ząbków czosnku, przecieru pomidorowego, oregano, tymianku, mięty i pieprzu nabrało wyrazu...
Bardzo fajna potrawa! Dodałam czosnek, pieprz czarny i nieco cayenne.
Bardzo dobre danie, troszkę przypraw wg gustu i jest szybko i smacznie. Dzięki za przepis
a z czym serwujecie ten gulasz??
Bardzo smaczne danie.Na pewno zagosci w moim domu na stalepozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?