Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 09/05/14
Składniki
- 500 g krewetek, średnich, obranych, świeżych
- 200 g mleczka kokosowego
- 0,25 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu rybnego, lub 1 kostka bulionu rybnego
- 80 g zielonej papryki, pokrojonej na kawałki
- 200 g pomidorów, bez skóry z puszki lub świeżych
- 2 gałązki estragonu, świeżego, tylko liście
- 50 g oliwy z oliwek
- 3 gałązki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 3 gałązki kolendry, świeżej, tylko liście
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula, przekrojona na połówki
- 250 g ryżu
- 400 g filetów z ryby, (np. morszczuk, okoń morski, itp.), pokrojonych na kawałki (około 5 x 5 cm)
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżka szczypiorku, świeżego, posiekanego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ugotować ryż w garnku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, kolendrę, pietruszkę i estragon, rozdrobnić 5 s/obr. 6.
- Dodać oliwę z oliwek, obrane pomidory, zieloną paprykę, pastę rybną i sól, wymieszać 15s/obr.7, gotować 5min/Varoma/obr.1-2.
- Dodać mleczko kokosowe, gotować 5 min/Varoma/obr. 1.
- Dodać krewetki, filety rybne i pieprz cayenne, gotować 3min/90°C/ /obr. . Przelać zupę do głębokich talerzy, posypać szczypiorkiem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
It's so yummy! Loving what you do is a happy thing heardle
Jest tak wiele różnych przepisów. Każde danie jest przygotowane prosto, ale zapewnia zawartość składników odżywczych the backrooms
I also often make this dish for my family, besides with the football legends game we have more fun during the meal
Bardzo smaczna, polecam
Zupa przepyszna nie jestem zwolennikiem krewetek ale zjadłam. Moja rodzina była zachwycona bardzo im smakowało. Godne polecenia danie.
Bulion rybny można zrobic z wygotowanych w małej ilości skorupek i głów czyli tzw odpadów z krewetek
NIgdy nie wyrzucać zagotować i zamrozić w małych ilościach np w silikonowych formach do babeczek
Rewelacja! Właśnie zrobiłam i się zachwyciłam!
Zupa przepyszna i niezwykle sycąca.
Zmieniłam odrobinkę przepis: dałam więcej mleczka, bo by mi 1/3 puszki została, z którą nie byłoby co zrobić, dałam też jedną łodygę selera naciowego drobno pokrojonego. Pomidory zastąpiłam pomidorkami koktailowymi i dodałam je razem z mleczkiem, żeby pozostały w całości (pojedyncze się rozpadły dając zupie lekko różowy kolor), więc nie tylko smakowało ale i smakowicie, kolorowo wyglądało. Oczywiście nie miałam też bulionu rybnego, dodałam po prostu thermomixowej kostki bulionowej.
Super przepis szczególnie dla tych, którzy nie są wyjątkowymi fanami ryb, bo jest to zupełnie odmieniona wersja.