Składniki
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 70 g masła
- otarta skórka z 1/3 spażonej cytyrny
- 1 szczypty cukru
- 50 g wody
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 20 g oliwy z oliwek
- 100 g cebuli, pokrojonej na połówki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 80 g oliwek zielonych bez pestek, pokrojone na połówki
- 1-2 szczypty soli i pieprzu, do smaku
- 300 g makaronu penne
- 1500 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. "Blokada naczynia miksującego" opłukać i osuszyć. cebulę, czosnek z resztą oliwy rozdrobnić 3s/obr.5, zgarnąć kopystkę na dno naczynia, dusić 6min/Varoma/obr.1,
2. Dodajemy pieprz biały, pomidory, wodę dusimy 6min/Varoma/obr.2,
3. Dodajemy cukier, skórkę cytryny, masło 1min/90*C/obr.3
4. Dodajemy tuńczyka i oliwki 30s/"Obroty wsteczne" /obr.2
5. Łączymy sos z makaronem 1min/"Obroty wsteczne" /obr.2
Smacznego!
1. Do "Blokada naczynia miksującego" wlej wodę, sól i łyżeczkę oliwy z oliwek gotuj ok.12min/Varoma/obr.1
2. Do gotującej wody wsyp makaron gotuj czas na opakowaniu/100*C/"Obroty wsteczne" /obr.2.ugotowany odcedzić na przystawce Varoma, przelać zimną wodą, odstawić,
Sos:
Makaron:
Porady
Przystawkę Varoma z makaronem stawiamy na pokrywie w czasie gotowania sosu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne i szybkie dane, dzisiaj robiłam i dodałam do ulubionych, dzięki za ciekawy przepis! Pozdrawiam.
Bardzo pyszne, bardzo syte, (można nie dodawać skórki z cytryny). Dziękuję, dodaję do ulubionych i polecam !!!
Bardzo dobre danie
Bardzo dobre danie. Nie dałam skórki z cytryny i oliwek. Mimo to wyszło pyszne.
Dobre, ja jeszcze dodaję szczyptę chilli
Bardzo dobre danie!
Właśnie zrobiłem, pyszne danie, dołączam do menu
.
Dziękuję za komentarze. A ponieważ od pewnego czasu jestem na bezglutenie dorwałam makaron kukurydziany bezglutenowy penne i jest równie pyszny jak pszeniczny i zajadam się tą szybką potrawą, bo było mi żal rozstać się z cytrynowym posmakiem tego sosu.
Makaron rewelacyjny. Polecam !!!
prawdziwa pycha!