thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
2 osoba/osoby
Poziom
Trudny
  • TM 5
opublikowany: 12/15/15
zmieniono dnia: 12/31/15

Składniki

Dodatki

  • 150 g czerwona papryka
  • 180 g ogórek zielony
  • 200 g krewetki mrożone, średnie, surowe
  • 140 g avocado

Ryż

  • 30 g ocet, np: House of Asia
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 20 g cukier
  • 40 g woda goraca
  • 500 g Woda zimna
  • 125 g ryż, np: House of Asia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Przygotowanie ryżu do gotowania. Ryż dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą następnie odstawiamy w misce z wodą na okres jednej godziny. Ponowie opłukujemy do momentu całkowitego oczyszczenia ryżu.

  2. 2. Gotowanie ryżu. Do naczynia miksującego wlać zimną wodę (500g), zainstalować koszyczek do gotowania ryżuBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Nałożyć przystawkę do gotowania na parze Varoma.

    Na przystawce Varma należy rozłożyć równomiernie zamrożone krewetki. Gotowanie - 14min/Varoma/obr.1Mieszanie"Mieszanie"

  3. 3. Przygotowanie sosu do ryżu. Połączyć gorącą wodę z octem,solą oraz cukrem. Całość dobrze wymieszać.

  4. 4. Przygotowanie pozostałych składników. Ogórek myjemy dokładnie wykorzystując chropowatą część gąbki, pod bierzącą wodą (nie obieramy). Dzielimy na dwie równe część wzdłuż dłuższej strony. Przy użyciu łyżeczki, usuwamy miąższ ze środka ogórka. Przygotowany ogórek tniemy wzdłuż dłużej części na paski o grubości 0,5-1cm. Umytą paprykę oszyczamy z nasion, krojąc na równe paski o grubości 0,5 cm. Analogicznie przygotowywujemy avocada (dodatkowo obieramy ze skóry).

  5. 5.Po zakończeniu gotowania. Odcedzić ryż w koszyku używając kopystki, następnie ryż przesypać do miski. Wykonany wcześniej sos wlewamy do ryżu i mieszamy. Odkładamy ryż pod przykryciem (np. ściereczki) do momentu ostygnięcia.Dla przyspieszenia stygnięcia, moża co 15min wymieszczać.

    UWAGA: Jeśli ten czas nie wystarczy do ugotowania krewetek należy wyjąć ryż i pozostawić na przystawce same krewetki.Po zakończonym gotowaniu, należy oczyścić krewetki z części nie jadalnych. Krewetki odłożyć do ostygnięcia i delikatnie osuszyć.

  6. 6. Wykonywanie Sushi. W pobliżu stanowiska pracy należy przygotować miseczkę z wodą. Na macie bambusowwej układamy nori (matową stroną do Nas). Najpierw delikatnie moczymy dłoń, którą będziemy nakłdać ryż. Układamy ryż na 2/3 częsci arkusza na grubość 0,5cm. W dolnej części, około 4cm od dolenj krawędzi nori układamy, ogórek, paprykę lub inne przygotowane warzywa/owoce. Kolejnie układamy krewetkę. Delikatnie smarujemy pastą Wasabi i posypujemy czarnym sezamem. Górną część liścia delikatnie zwilżamy wodą. Rolujemy od dolnej część do górnej.

  7. 7. Podanie. Rolkę kroimy na równe odcinki o grubości 2-3cm (6-7 krążków).

    Przygotowane Sushi podajemy z sosem sojowym ,pastą Wasabi oraz młodym imbirem.

Porady

1. Jeśli przesadzkimy z dodatkami, możemy mieć problem z uformowaniem rolki.

2.Jako dodatek można również użyć łyżkę majonezu na 1 rolkę, nakładając po Wasabi.

3.Krewetki (jeśli używamy koktajlowych) podczas zawijania lubią "uciekać".  

4.Dla czystości pracy, polecam owinąć matę bambusową folią spożywczą przed przystąpieniem do rolowania.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

SUSHI - HOSOMAKI

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?