thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Sos

  • 200 g cebuli
  • 130 g marchewki
  • 130 g papryk, czerwona i zółta
  • 70 g selera
  • 7 ząbków czosnek, mielony, nie mielić
  • 600 g piersi z indyka, bez skóry, bez kości
  • 30 gramów oliwa z oliwek extra vergine
  • 400 gramy pomidory, z puszki
  • 400 gramy przecieru pomidorowego, typu passata

przyprawy do sosu

  • 20 liście bazylia, świeża
  • pół łyżeczki sól, drobna
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1/4 łyżeczki papryka ostra, mielona
  • 1 łyżeczki tymianek, suszony

do dekoracji

  • 5 liście liść bazylii, świeży
  • 20 gramy ser parmezan

makaron

  • 1 opakowania makaron, suchy, typu spaghetti

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    sos
  1. Indyka pokroić w kosteczkę wrzuić do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"
    i rozdrobnić 10 s/obroty 6
    (można zrobić to na dwa razy)
    przełóżyć do miseczki

    Cebulę, marchewkę, paprykę, seler i czosnek wrzucamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , rozdrabniamy 8 sekund/ obroty 5-6

    dodajemy oliwę ustawiamy na 2,5 minuty/ Varoma/ obroty 2


    dodajemy przyprawy
    ustawiamy na 3 min / Varoma / Obroty 2


    dodajemy 300 g mięsa
    dusimy
    4 minuty / varoma / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / 1

    dodajemy kolejne 400 g mięsa

    4 minuty / varoma / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / 1

    możemy pomoć sobie kopystką


    dodajemy pomidory z puszki i przecier typu passata

    10 min / 100°C / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / 2

    po tym czasie probojemy sos, mozna doprawić jeszcze i wymieszac ponownie
    2 minuty / obroty 1-3



    smacznego !

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sos warzywny z indykiem do spaghetti

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?