Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
MARYNATA
- 500 g Fileta z kurczaka
- 15 g oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki kurkumy, mielonej
- 3 g soli
- 2 szczypty pieprzu, mielonego
- 2 szczypty suszonych płatków chili
SOS
- 150 g Ketchupu
- 40 g białego octu winnego
- 5 g sosu sojowego ciemnego
- 150 g wody
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru
POTRAWKA
- 80 g cebuli czerwonej,obranej, przekrojonej na 4 części
- 3 ząbki czosnku
- 250 g papryki mix kolorów, obrana,pokrojona w kostkę
- 100 g ananasa, świeżego, pokrojonego w kostkę
- 300 g ryżu, długoziarnisty o czasie gotowania 16 min.
- 1000 g wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki kurkumy, mielonej
- 50 g oleju
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- MARYNATA
1. Kurczaka pokroić w kostkę o grubości 1,5cm zamarynować w pozostały składnikach na marynatę - odstawić.
SOS
1. Odważyc 50g wody i 15g mąki ziemniaczanej odłozyc na bok.
2. Do naczynia miksujacego wkładamy pozostałe skłaniki na sos 6min./100C/obr.2
3. Wlewamy wodę rozmieszaną z mąką 2min./100C/obr.2
4. Sos przekładamy do osobnego naczynia i odstawiamy.
POTRWKA
1. Do naczynia miksujacego wlać wodę dodać sól, 20g oleju i kurkumę.
2. Ryż wsypujemy do koszyczka, przepłukujemy pod bieżącą wodą i wkładamy do naczynia miksujacego.
3. Zakładamy dolna część VAROMY w którj umieszczamy zamarynowanego kurczaka. 22min./VAROMA/obr.1,5
4. Ugotowany ryż i kurczaka odstawiamy.
5. Do suchego i czystego naczynia miksującego wkładamy cebulę, czosnek miksujemy 3s./obr.4
6. Zgarniamy kopystka na dno naczynia, dodajemy 30g.oleju dusimy 3min./VAROMA/obr.1
7. Dodajemy papryke i ananasa, dusimy 4min./120C/obr. "Obroty wsteczne" 0,5
8. Dodajemy przygotowany wcześniej sos i kurczaka. Dusimy 6-8min./100C/obr"Obroty wsteczne" 0,5
9. Gotową potrawkę podajemy z przygotowanym wcześniej ryżem.
POTRAWKA
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
pycha !
Pyszne!
Pyszne
Are you sure to delete this comment ?