![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/23m9uu36-17544-340876-f60be-k3g24nlr/cc3c6885-6f62-4ff8-b85d-d36249b3f2f7/main/kurczak-z-warzywami-po-chinsku-1600.png)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/23m9uu36-17544-340876-f60be-k3g24nlr/47add44f-d9cd-4fd1-aea6-a177fcc7998c/main/kurczak-z-warzywami-po-chinsku-1600.png)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/23m9uu36-17544-340876-f60be-k3g24nlr/d48fc376-17c1-4216-aac9-1ce4a005e81f/main/kurczak-z-warzywami-po-chinsku-1600.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/23m9uu36-17544-340876-f60be-k3g24nlr/5fce4df4-7488-4b7a-8739-f3ee842f34be/main/kurczak-z-warzywami-po-chinsku-1600.jpg)
- TM 6
Składniki
Kurczak z warzywami po chińsku (1600)
- 120 g piersi z kurczaka
- 80 g marchewki
- 80 g papryki czerwonej
- 5 g oliwy z oliwek
- 50 g ryżu brązowego
- 0,5 łyżeczki musztardy
- 50 g Kapusty pekińskiej
- 25 g sosu słodkiego-chilli
- 1 łyżeczki sezamu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Na pokrywie naczynia miksującego umieść miskę i odważ do niej 120g kurczaka.
Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw musztardą, słodką papryką, solą, i pieprzem.
Do naczynia miksującego dodaj 5 g oliwy oraz dodaj zamarynowane mięso.
Dodaj 150g wody.
Na pokrywie naczynia miksującego ustaw dolną część przystawki Varoma, odważ do niej 80 g marchewki i 115 g papryki, pokrojonej w słupki.
Nałóż pokrywkę varomy, ustaw obroty1, temperatura Varoma, czas 15 minut.
Nałóż wkład nakładki Varoma i odważ do niej 50g kapusty pekińskiej. Nałóż pokrywkę.
Zobacz czy w naczyniu miksującym jest jeszcze woda, jeżeli to to dolej około 50g aby nie przypalić naczynia.
Ustaw obroty 1, temperaturę Varoma, czas 3 minuty.
Do naczynia przełóż warzywa, dodaj 25g sosu słodkiego chili.
Nałóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego, ustaw obroty wsteczne 0,5; temperaturę 95 st.C, czas 1,5 minuty.
Gotowe danie podawaj z ryżem, posypane łyżeczką sezamu.
Porady
Kapustę pekińską dodaj według uznania - jeżeli będziesz używać zielonych części, to ilość podana w przepisie jestodpowiednia. Jeżeli będziesz używać bialych części, to zwiększ gramaturę.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
I like the work you are done and sur ron
Are you sure to delete this comment ?