Składniki
kruszonka
- 70 gramów mąki krupczatki (lub pszennej)
- 50 gramów masła
- 50 gramów cukru
chałka
- 50 gramów cukru
- 60 gramów masła
- 20 gramów świeżych drożdży lub 7g drożdży instant
- 250 gramów mleka
- 1 jajko kurze
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- sok z jednej pomarańczy
- 550 gramów mąki pszennej
- szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, wymieszać 10s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, drożdże i cukier, podgrzać 3 min/37°C/obr. 2.
Dodać mąkę, sól, skórkę i sok z pomarańczy - wyrobić 3 min/ / . Włożyć ciasto do dużej, oprószonej mąką miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 1 do 1,5 godz.).
- Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub matę silikonową i podzielić na 3 kawałki. Z każdego kawałka uformować ruloni jednakowej wielkości. Zapleść chałkę.Zaplecione chałki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia.
- Chałkę nasmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C przez 20-25 minut, do tzw.suchego patyczka.
kruszonki
ciasta
Porady
Z podanych proporcji wyszła mi jedna bardzo duża chałka, proponuję ciasto podzielić na dwie porcje i uformować dwie mniejsze chałki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo lubimy chałkę, więc napewno Twoja wypróbuję pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Kolejna chałka do upieczenia
Are you sure to delete this comment ?