thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 26/03/13
zmieniono dnia: 09/08/17

Składniki

  • 220 gramów mleka
  • 1 jajko lekko roztrzepane
  • 15 gramów oliwy z oliwek lub masła klarowanego
  • 80 gramów gęstego jogurtu typu greckiego
  • 7 gramów drożdży suchych
  • 550 gramów mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 gramów masła klarowanego lub zwykłe masło rozpuszczone
  • sezam, czarnuszka, czosnek lub zioła wedle uznania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Mleko, jajko, jogurt, oliwę oraz drożdże wymieszać 3 sek./ obr.7

    Podgrzać 3 Min. /50ºC/ obr.2

    Dodać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia i wyrobić ciasto 3 min./Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"

  2. Ciasto przełożyć do nasmarowanej oliwą dużej miski, szczelnie owinąć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

    Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazować przez udeżenie reką w środek, wyłożyć na posypany maką blat i wyrobić.

    Podzielić na 6 kawałków.

  3. Piekarnik nagrzać do 230 stopni razem z dużą blachą do pieczenia na górnej połce.

  4. Każdą kulkę ciasta wyrobić jescze raz ok 2 minut , rozwałkować na kształt łezki o grubośći 5mm.

    Na tym etapie dodajemy posypki wedle uznania :

    • świeża kolendra, czosnek, rozmaryn, pietruszka
    • ziarenka maku, sezamu, słonecznika, czarnuszka
    • Ja zazwyczaj stosuję sezam lub czosnek zależnie od dania do jakiego podaję chlebek.
    • Placek posypać sezamem i delikatnie go "wwałkować" w ciasto.
  5. Blachę w piekarniku podsypać mąką, układać na gorącej po ok 3 placki i piec  ok 10 minut do momentu gdy placki "napuchną" i nabiorą złotego koloru.

    Na dwie minuty przed końcem pieczenia każdy placek posmarować dobrze klarowanym masłem.

  6. Upieczone placki zawijać w płócienny ręcznik kuchenny dla zachowania temperatury. Podawać na ciepło do wszelkich potrawek i sosów indyjaskich.

Porady

Placki można też piec przy użyciu kamienia do pizzy.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Naan Indyjski chlebek

Wydrukuj:

Komentarze