Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 09/02/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • Składniki
  • Zakwas: ( dwie porcje)
  • 1 ½ szklanki maki żytniej
  • 1 ½ szklanki ciepłej wody
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • Wymieszać wszystko 30 sekund Obr. 2-3 przelać do glinianego naczynia, odstawić na 24 godziny w ciepłym miejscu
  • Składniki na chleb
  • 250 ml zaczynu
  • 10 dag drożdży
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Przygotowanie
  • Wszystkie składniku wkładamy do naczynia i wyrabiamy 2 minuty pozycja interwał. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę formujemy i przekładamy do wiklinowego koszyczka wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką i odstawiamy na 2 godziny do rośnięcia. Po tym czasie wykładamy nasz chlebek na blachę z papierem do pieczenia, zawijamy pod spód boki chlebka i nacinamy od góry ostrym narzędziem. Chleb wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i pieczemy około 30 minut. Smacznego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. bardzo proste

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb na zakwasie przepis zmodyfikowany duzo lepszy od poprzednich.

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 22, 2013 at 19:41

    oczywiście   500  g   mąki  pszennej    sorry.

     

  • czerwca 7, 2012 at 13:51

    juz sie napalilam na ten chlebek, a tu bez maki nie da rady. Czemu  renawol nie dopiszesz nam ile dodac maki???

  • lutego 10, 2011 at 13:35

    faktycznie nie widzę tu mąki ( tylko do zakwasu ). ja już 3 razy upiekłam prawdziwy chleb na żytnim zakwasie. poszukałam w internecie jak się robi zakwas a robi się go 5-6 dni. gdy już jest gotowy piekę chleb pszenno-żytni. część zakwasu zostawiam na następny raz. im zakwas starszy tym lepszy. w moim chlebie jest  430 g mąki. nie dodaję drożdży! gdy już ciasto wyrobię zostawiam w naczyniu TM na 30 min, potem wykładam już do formy i pozostawiam do wyrośnięcia na 3-4 godziny w cieplym miejscu ( ja wstawiam to piekarnika na 30°C bo w domu mam chlodno ). chleb jest bardzo smaczny, wymaga trochę pracy i cierpliwości ale się opłaca go upiec. nie podaję dokładnego przepisu bo nie jest mój tylko ściągnięty z internetu. pozdrawiam wszystkich piekących pieczywo

    pusia

  • lutego 9, 2011 at 22:26

    Mam pytanie - czy nie daje się już więcej mąki?

  • lutego 9, 2011 at 19:22

    pytanie co zrobić i czy się uda 20 godzin dziś to kwestia umowna zwykle potwierdzana SMS lub telefonem jak zachowa się zakwas np. 30 godz lub czy po 16 wyda chlebek pozdrawiam jarek

  • lutego 9, 2011 at 19:20

    pytanie co zrobić i czy się uda 20 godzin dziś to kwestia umowna zwykle potwierdzana SMS lub telefonem jak zachowa się zakwas np. 30 godz lub czy po 16 wyda chlebek pozdrawiam jarek