![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/amwikquy-b7dc3-967450-cfcd2-1mdgs4i8/3d8ed788-9cd4-4cd3-b76a-f60a28a2d00b/main/codzienny-francuski-chleb-pszenny-na-zakwasie.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/amwikquy-b7dc3-967450-cfcd2-1mdgs4i8/94a80399-20b8-48c9-b80e-860554b66422/main/codzienny-francuski-chleb-pszenny-na-zakwasie.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/amwikquy-b7dc3-967450-cfcd2-1mdgs4i8/65ecb474-f66d-42e6-86ea-ca779f53a182/main/codzienny-francuski-chleb-pszenny-na-zakwasie.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/amwikquy-b7dc3-967450-cfcd2-1mdgs4i8/3e6fb48b-0b87-4ac3-a4a4-ac06820bf627/main/codzienny-francuski-chleb-pszenny-na-zakwasie.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/amwikquy-b7dc3-967450-cfcd2-1mdgs4i8/172cefdd-07cb-4dc9-bc18-ece8fb67665b/main/codzienny-francuski-chleb-pszenny-na-zakwasie.jpg)
Czas przygotowania
12h 0min
Czas całkowity
12h 30min
porcja/porcje/porcji
0 g
Poziom
Łatwy
Składniki
- 85 g wody
- 85 g mąki pszennej
- 35 g zakwasu żytniego
ciasto chlebowe
- 450 g mąki pszennej 550 g
- 30 g mąki pszennej razowej
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
- 200 g zaczynu j.w.
- 320 g letniej wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
- Składniki zaczynu mieszamy 10 – 15sekund obr..3-4 , przykrywamy i zostawiamy do przefermentowania na noc w temperaturze pokojowej.
2. Mąki mieszamy, dodajemy zakwas, sól rozpuszczoną w części wody. Wodą dodajemy stopniowo, mieszając i sprawdzając konsystencje. Ciasto wyrabiamy 10 minut interwał , powinno być elastyczne i gładkie, ale niezbyt ścisłe.
- Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 3-5 godzin, zależnie od temperatury, powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte wyjmujemy krótko na blat, odgazowujemy i formujemy bochenek.
- Wkładamy do koszyka- form wysypanego mąką i odstawiamy przykryte jeszcze raz do wyrośnięcia, ponownie do podwojenia objętości. Można w tej fazie wstawić do lodówki, będzie miał wtedy ładniejszą, równą strukturą. W temperaturze pokojowej chleb potrzebuje od 2 do 4 godzin.
- Piekarnik rozgrzewamy do 230°C, naparowujemy i wkładamy chleb po uprzednim nacięciu ostrym nożem, na rozgrzany kamień lub blachą. Pieczemy do zbrązowienia skórki 30 do 35 minut. Studzimy na kratce.
zakwas 35 g zakwasu 85 gramów mąki pszennej 85 gramów wody
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?