thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
12h 0min
Czas całkowity
12h 30min
porcja/porcje/porcji
0 g
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 85 g wody
  • 85 g mąki pszennej
  • 35 g zakwasu żytniego

ciasto chlebowe

  • 450 g mąki pszennej 550 g
  • 30 g mąki pszennej razowej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 200 g zaczynu j.w.
  • 320 g letniej wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. zakwas 35 g zakwasu 85 gramów mąki pszennej 85 gramów wody
    1. Składniki zaczynu mieszamy  10 – 15sekund obr..3-4 , przykrywamy i zostawiamy do przefermentowania na noc w temperaturze pokojowej.

  3. 2.      Mąki mieszamy, dodajemy zakwas, sól rozpuszczoną w części wody. Wodą dodajemy stopniowo, mieszając i sprawdzając konsystencje. Ciasto wyrabiamy  10 minut interwał , powinno być elastyczne i gładkie, ale niezbyt ścisłe.

    1. Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 3-5 godzin, zależnie od temperatury, powinno podwoić swoją objętość.

    1. Wyrośnięte wyjmujemy krótko na blat, odgazowujemy i formujemy bochenek.

    1. Wkładamy do koszyka- form  wysypanego mąką i odstawiamy przykryte jeszcze raz do wyrośnięcia, ponownie do podwojenia objętości. Można w tej fazie wstawić do lodówki, będzie miał wtedy ładniejszą, równą strukturą. W temperaturze pokojowej chleb potrzebuje od 2 do 4 godzin.

    1. Piekarnik rozgrzewamy do 230°C, naparowujemy i wkładamy chleb po uprzednim nacięciu ostrym nożem, na rozgrzany kamień lub blachą. Pieczemy do zbrązowienia skórki 30 do 35 minut. Studzimy na kratce.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Codzienny francuski chleb pszenny na zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?