- TM 5
Składniki
500g wody 20g drożdży 30g oliwy z oliwek 500g mąki chlebowej 1 łyżeczka soli 50g płatków owsianych 30g sezamu 30g siemienia lnianego 30g słonecznika 30g ziaren dyni 30g maku
- 30 g miodu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wodę i drożdże wymieszać 2min30s/37C/obr2.
Dodać resztę składników i wyrobić ciasto 2min/30s/Interwał.
Ciasto będzie bardzo klejące.
Przełożyć do foremek i posypać dowolnymi ziarenkami.
Odłożyć do wyrośnięcia na 60min. Koniecznie nie przykrywać.
Rozgrzać piekarnik na 200C, piec 45min.
Wyciągnąć z formy bezpośrednio po pieczeniu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
anacolway: krój go po wystygnieciu, wyciąg odrazu z foremki żeby się nie zaparzyl. Świeży do 5 dni😀
chlebek upieklam i pyszny w smaku ale starsznie sie rozlatuje jakas wskazowka?
AnaColway
chlebek dzisiaj upieklam i jest przepyszny.
Wypróbuje i zobacze
Chlebek bardzo smaczny, ja użyłam mąki chlebowej typ 1850 z domieszką zwykłej mąki tortowej i wyszło genialnie
Chlebek wczoraj upiekłam i jest pyszny!
Are you sure to delete this comment ?