thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
1h 50min
porcja/porcje/porcji
20 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

CHLEB

  • 0,5 łyżeczki kolendry całej - ziarna
  • 70 g kukurydzy
  • 150 g pszenicy
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g otrębów żytnich
  • 30 g maku
  • 60 g słonecznika łuskanego
  • 60 g Migdałów
  • 200 g kefiru
  • 100 g wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 40 g drożdży świeżych
  • 2 jajka kurze
  • 10 g oleju
  • 1 łyżeczka soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CHLEBA
  1. Pszenice,kolendrę i kukurydzę wsypać do suchego naczynia i zmielić - 2 min. / obr. TURBO

  2. Dodać migdały, słonecznik i mak - ponownie zmielić 30 sek. / obr. TURBO

  3. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać 4 min. / obr. INTERWAŁ

  4. Wyrobione ciasto przełożyć do foremki. Z wierzchu wygładzić mokrą ręką , przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż zwiększy swoją objętość dwa razy.

     

  5. Nastawić piekarnik na 200*C. ( góra - dół )

  6. Po wyrośnięciu wstawić ciasto chlebowe do piekarnika i piec ok. 40 min. lub do suchego patyczka. ( czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika więc polecam dostosować czas i temperature pod kątem swojego piekarnika )

  7. Upieczony chlebek wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.

Porady

[[wysiwyg_imageupload:1803:]]

 

 

 

 

 

[[wysiwyg_imageupload:1800:]]

 

 

 

 

 

[[wysiwyg_imageupload:1798:]]  

     

 

 

 

 

 

 

  ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CHLEBEK WYSOKOWARTOŚCIOWY

Wydrukuj:

Komentarze