- TM 5
Składniki
Bułeczki śniadaniowe z ziarnami
- 550g mąki pszennej
- 150g mleka
- 100g wody
- 100g drobnych ziaren (ja daję mix: słonecznik, siemię, sezam)
- 2 łyżki miękkiego masła (może być klarowane)
- 20g świeżych drożdży
- jajko
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- rozbełtane jajko lub mleko do posmarowania + ulubione dodatki do posypania po wierzchu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Mleko podgrzewamy z wodą (2min/37st/obr.2), a nastepnie trochę mniej niż połowę odlewamy do kubka. Do części, która pozostała w naszyniu dodajemy cukier, pokruszone drożdże, czubatą łyżkę mąki (mąkę można pominąć), a potem mieszamy (2min/37st/obr.2)* i pozostawiamy na 15min (pokrywa ma być zamknięta).
- Gdy zaczyn drożdżowy zacznie pracować i powiększy swoją objętość (to znak, że drożdże zaczęły pracę) dodajemy pozostałe skłądniki, zaczynając od mokrych (pozostałe mleko z wodą, masło i jajko), a kończąc na suchych składnikach. Wyrabiamy ciasto (3min/"Ciasto" ). Gotowe ciasto powinno stanowić jedną masę, która z łatwością odchodzi od naczynia.
- Wyrobione ciasto pozostawiamy w zamkniętym naczyniu na 45-60min aż znacząco zwiększy swoją objętość**.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na wybraną ilość kawałków i z każdego z nich formujemy bułeczki dowolnego kształtu***. Gotowe bułeczki układamy w odległości od siebie (bułeczki urosną podczas pieczenia) na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem lub mlekiem i posypujemy ulubionymi dodatkami, a następnie odstawiamy jeszcze na 10-15min.
- Wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 190℃ (dół+termoobieg lub sam termoobieg) i pieczemy 20min aż bułeczki nabiorą złotego koloru.
Porady
*szybsza wersja: mleko z wodą podgzrewam w mikrofali przez 30s, nastepnie połowe roztrzepuję w miseczce z cukrem, drożdżami i łyżką mąki
**można też wyciągnąć ciasto z naczynia,uformować z niego kulę i odstawić w dużej misce (można ją lekko posmarować tłuszczem, choć je nigdy tego nie robię), w ciepłym miejscu - ja wolę zdecydowanie tę wersję
*** filmik instruktażowy do zawijania bułeczek w taką formę jak na zdjęciu: https://www.facebook.com/DziewczynaInformatyka/videos/1484156791706050/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze