3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Cebularz zamojski


Wydrukuj:
4

Składniki

20 g

Cebularz zamojski

  • 20 gramów drożdży świeżych
  • 250 gramów mleka
  • 1 jajko
  • 1 porcji żółtko
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szczypty cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki Maku suchego
  • 500 g wody
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Cebularze:)
  1. 1) Do naczynia miksującego dodać mleko, jajko, żółtko, 4lyzki oleju, pokruszone drożdże i szczypte cukru. Ustawić 3min/ 37stopni /obr 1.

    2) Dodać 500g mąki i plaską łyżeczke soli. Ustawić tryb ciasto na 3min. Przełożyć do miski i przykryć ściereczką na ok 30-40min. Umyć naczynie miksujace.

    3) Do naczynia miksującego dodać dwie średnie cebule przekrojone na pół. Ustawić 5sek/ obrt 5.

    4) Dodać 500g wody. Ustawić 10min/100stopni/ obroty wsteczne 1.

    5) Cebule odsączyć przez koszyczek.

    6) Do naczynia miksującego dodać odsaczona cebule, 2 łyżki maku, 2 łyżki oleju i łyżeczke soli. Ustawić 20sek /obr wsteczne 3

    7) Ciasto podzielić na ok 12 równych kulek (jeśli chcemy puszyste i wrośnięte to ok 10, jeśli cienkie i chrupiące ok 13, tak na oko)

    tmrc_emoticons.8) Dużym słoikiem uformowac dołek. Cebule z makiem rozsmarowac bo cieście zostawiając wolny brzeg. Brzegi posmarować rozstrzepanym jajkiem.

    9) Piec ok 20min w 190stopni ( zerkajac na przyrumienienie bo każdy piekarnik troszkę inaczej

    Smacznego
    Justyna gotuje z thermomixem
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Brak


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy