3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Miodownik z kremem z kaszy manny


Wydrukuj:
4

Składniki

8 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 80 g masła
  • 120 g miodu
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 10 g sody oczyszczonej
  • 100 g kwaśna śmietana, 12% tłuszczu

Krem

  • 500 g mleka
  • 30 g miodu
  • 100 g kaszy manny
  • 200 g śmietana, 36% tłuszczu
  • 40 g kakao
  • 200 g masła
  • 40 g cukru
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Placki
  1. Placki:
    1) Do TM dodajemy 80g masła i 120g miodu. Rozpuszczamy 2min/60stopni/obr1.
    2) Dodajemy 500g mąki, 10g sody, 1 jajko, 100g kwaśnej śmietany. Zagniatamy 2min/tryb zagniatania ciasta.
    3) Ciasto dzielimy na 3 części. Pieczemy 3 placki w tortownicy ( u mnie 24cm, ale na 26 też będzie ok) Temp 180 stopni ok 10 min. Ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem.



    Krem:
    1) Do TM wlewamy 500ml mleka oraz dodajemy 30g miodu. Gotujemy 95 stopni/ tryb czajnik.
    2) Dodajemy 100g manny, 200ml śmietanki, 40g kakao. Podgrzewamy 3min/90stopni/obroty3.
    3) Zostawiamy do ostudzeia
    4) Gdy będzie już zimne dodajemy 40g cukru i 200g masła lub margaryny. Miksujemy ok 30sek/obr10
    5) Gotowym kremem przekładamy ciasto
    Za dekoracje u mnie rozpuszczona czekoladą
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Lepiej zacząć od kremu, jest bardziej czasochłonny.
Facebook: Justyna gotuje z thermomixem


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy