- TM 5
Składniki
zupa
- 1 marchewka
- po kawałku selera, pora i pietruszki
- 100 g białej kiełbasy pokrojonej w plastry
- 700 g gotującej wody
- 400 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 łyżeczka domowej przyprawy warzywnej
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 300 g zakawasu na żurek (u mnie firmy KRAKUS)
- duża szczypta pieprzu
- 2 płaskie łyżeczki majeranku
- 50 g kwaśnej śmietany
- 4 jajka ugotowane na twardo
- rzeżucha
- 20 g oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3s/ obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać oliwę, dusić 2 min/ 120 stopni C/ obr. 1. Dodać warzywa (marchewkę, seler, por i pietruszkę), rozdrobnić 12s/ obr. 3,5. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbasę i gotującą wodę. Zupę doprawić, dodając przyprawę warzywną, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Naczynie miksujące przykryć MT. Gotować 15 min/ 100 stopni C/ / poz. 1. Następnie do zupy dodać zakwas, gotować 12 minut/ 100 stopni C/ / poz.1. Dodać majeranek i śmietanę, gotować 3 min/ 100 stopni C // poz.1. Zupę podawać z cząstkami jajek ugotowanych na twardo, obficie posypaną posiekaną rzeżuchą.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rewelacja !!!
Przepyszny, robiłam
na zakwasie Krakusa 😁😁😁
pierwszy raz robiłam żurek właśnie z tego przepisu, napewno zrobie kolejny raz
Jest ok,choć to nie do końca ten smak żuru o jakim myślałam.Ogólnie zupka smaczna.
Coś pysznego. Taki żurek jest ciągle ,,zamawiany " przez moje dzieci.
idealny, dziękujemy
Mi nie wyszedł wogóle kwaśny wina zakwasu?
Gotowałam, jest pyszny!
Przepyszny idealnie kwaśny..takiego szukałam
Przetestujemy ten żurek
Are you sure to delete this comment ?