- TM 5
Składniki
Zupa
- sól do smaku
- 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1000 g wody
- 250 g przecieru pomidorowego
- 0.5 pęczka bazylii świeżej
- 20 g oliwy
- 50 g cebuli
- 1 papryka
- 1 puszek pomidorów krojonych bez skórki
- śmietana do ozdoby
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Pomidory przełożyć do naczynia żaroodpornego,paprykę umyś, przekroić na pół usnąć gniazda nasienne, włożyć do kolejnego naczynia żaroodpornego, skórką do góry. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, z papryki zdjąć skórę. Paprykę i pomidory odstawić na bok.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulę, zmiksować 5s/obr.5. Za pomocą kopystki zgarnąć cebulę na dno naczynia.
3. Dodać oliwę, dusić 5min/100*C/obr.1
4. Dodać pieczoną paprykę, pieczone pomidory, przecier pomidorowy, wodę, koncentrat bulionu, listki bazylii lub suszoną bazylię. Gotować 25min/100*C/obr.1
5. Zmiksować 1min/obr.4-8 zwiększając stopniowo.
6. Jeśli potrzeba dosolić do smaku
Zupa
Porady
Zamiast bazylii świeżej można dodać 1 łyżeczkę bazylii suszonej.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zupa w smaku jest dobra, jednak nawet gdy zmniejszyłam ilosc wody do 700g, oraz dodałam 2 papryki to jednak jest ona troszkę rzadka jak na krem. warto dodac do zupy upieczony razem z papryką i pomidorami jeden ząbek czosnku.
POLECAM.
To moja jedna z bardziej ulubionych zup. Polecam Wam ją bardzo serdecznie!