- TM 5
Składniki
ZUPA
- 450 g mrożonego kalafiora, lub świeżego
- 300 g serka topionego śmietankowego
- 450 g wody letniej
- 1 kostka bulionowa
- 3 szczypty soli, pieprzu, do smaku
- 3 porcje Szczypiorku, świeżego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do urządzenia wlać wodę, wrzucić kawałki kalafiora oraz kostkę bulionową. Ustawić obroty na 2, czas na 10 minut, tryb Varoma.
Dodać serki topione. Ustawić obroty na 2, czas 5 minut, tryb Varoma. Po tym czasie zmiksować - 40 sekund, obroty zwiększać od 1 do 10. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupę przelać do garnka i odstawić na 5-10 minut, aby serek ściął się (zupa stanie się gęsta). Po tym czasie podawać z dużą ilością świeżego szczypiorku - im więcej, tym lepiej. Smacznego!
Porady
* zamiast mrożonego kalafiora możesz użyć świeżego * możesz modyfikować smak serków, np. zamiast śmietankowego dodaj ziołowego - zmienisz smak zupy * możesz dodać inne białe warzywa, jeśli jednak będą one dość twarde, np. seler, pietruszka, wydłuż wtedy czas gotowania w punkcie 1. * jeśli jeszcze bardziej chcesz zmienić smak zupy, to na koniec 2. etapu dodaj 2 łyżki startego parmezanu i zmiksuj, kiedy będziesz wszystko łączyć ze sobą - krem będzie jeszcze bardziej wyrazisty
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy można zamiast sera topionego dać ser ementaler?
ja daję tylko 100 g, wystarczy
Ja dodałam tylko 100g serka i tak wyszła bardziej serowa niz kalafiorowa zupa. Poza tym dodałam więcej wody bo 650g i zupa była bardzo gęsta. Zupa przeciętna
POLECAM Zupka zrobiona - zjedzona - smakowała a córcia podsumowała że trzeba dołączyć do stałego menu rodzinnego
Mam ogromną nadzieję, że będzie smakować. Trzymam kciuki za przygotowanie!
Gotuj z Thermomixem! Mniam!
Dziękuję właśnie się przymierzam zrobić jutro na obiad
Witaj, 300 g. Czyli 3 opakowania po 100 g. Jest to zupa krem, więc zagęszczam ją właśnie serkami.
Gotuj z Thermomixem! Mniam!
Tego serka topionego to napewno 300g czy 30g bo wydaje się że to dość dużo
zupka pyszna i delikatna - polecam
Are you sure to delete this comment ?