Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
Chłodnik z buraków
- 500 g buraków czerwonych, opcjonalnie dodać botwinkę
- 600 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w termomiksie
- 465 g kefiru
- 250 g śmietanki do zup i sosów 18%
- 5 g octu jabłkowego
- 15 g soku z cytryny
- 140 g ogórków kiszonych
- 15 g koperku
- 15 g Szczypiorku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz do smaku
- jajka ugotowane w koszulkach lub na miękko, najlepiej w płynnym żółtkiem
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- W "Blokada naczynia miksującego" umieścić buraki (opcjonalnie można dodać jeszcze mały pęczek botwinki- w takim wypadku dodać w kolejnym punkcie 100 ml więcej wody/bulionu) pokrojone na mniejsze kawałki, zmiksować 5s obr.6
Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego
Dodać wodę, koncentrat bulionu (można zamiennie użyć 600 g czystego bulionu)
Gotować z nałożoną miarką 20 min 100°C obr 1
Po ugotowaniu umieścić w innym naczyniu, ostudzić.
Naczynie miksujące opłukać, umieścić w nim kefir, śmietankę, ocet, sok z cytryny, ogórki pokrojone na mniejsze kawałki, koperek, szczypiorek oraz przyprawy, zmiksować 10s obr 6-7 (w zależności od upodobań miksować dłużej lub krócej do uzyskania porządanej grubości składników)
Zawartość "Blokada naczynia miksującego" wlać do przestudzonego wywaru z buraków, delikatnie wymieszać aż do uzyskania jednolitego koloru.
Chłodnik mocno schłodzić w lodówce, podawać wedle uznania z ugotowanymi jajkami i/lub ziemniakami
Opcjonalnie doprawić do smaku lub wedle uznania dodać odrobinę więcej lub mniej poszczególnych składników
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze