thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
1 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
przez aniaqq
opublikowany: 01/9/21
zmieniono dnia: 01/13/21

Składniki

Sos pomidorowy na pizzę włoską

  • 50 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 15 g czosnku
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki Papryki słodkiej
  • 3 łyżeczki OREGANO SUSZONEGO
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 łyżeczki przyprawy do pizzy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulę i czosnek, zmiksować 3s obr.6
    Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
    Dodać olej, dusić 2min.30s. 105°C obr. 1
    Dodać pomidory i resztę składników, zmiksować 5s. obr.6
    Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
    Dusić 20 min. 100°C obr. 1 bez miarki, z nałożonym koszyczkiem.
    Po odparowaniu sos powinien mieć gęstrzą konsystencję, zmiksować na końcu 30s. obr. 10.
    Doprawić do smaku
    Wedle uznania można dodać mniej lub więcej oregano/soli/cukru, można pominąć przyprawę do pizzy.
    Sosu używać jako BAZY

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sos pomidorowy (baza) na pizzę włoską

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?