Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Sałatka z gruzińskiej Supry
- 1000 g fileta z piersi kurczaka, pokrojonego w ok. 3 cm kostkę
- 2 łyżki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w thermomixie lub Vegeta
- 750 g wody
- 3 ząbki czosnku
- 250 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 200 g majonezu
- 1-1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki pieprzu, mielonego
- 0,5 pęczka koperku, świeżego, tylko liście
- 1 pęczka Szczypiorku, posiekanego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Piersi przyprawić przyprawą uniwersalną i włożyć do dolnej części Varomy oraz do wkładu Varomy, pamiętając by kilka otworów było odkrytych.
- Do naczynia miksującego wlać 750 g wody.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma z kurczakiem.
- Ustawić:
czas 30 minut
temperatura Varoma
obroty 2 - Po ugotowaniu kurczaka zdjąć przystawkę Varoma i odstawić. Wylać wodę z naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowanego kurczaka. Poszarpać go: czas 7 sek., obroty 4 wsteczne "Obroty wsteczne"
- Przełożyć do większej miski, w której będzie przygotowywana sałatka.
- Do naczynia miksującego włożyć koperek i posiekać: czas 5 sek., obroty 5-6. Przełożyć do miski z mięsem.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i posiekać: czas 5 sek., obroty 7. Przełożyć do miski z mięsem.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i zetrzeć: czas 10 sek., obroty 5,5 - 6. Przełożyć do miski z sałatką.
- Na pokrywie naczynia miksującego ustawić miskę z sałatką, uruchomić wagę i odważyć do sałatki 200 g majonezu, dodać 1-1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu i posiekany szczypiorek. Zdjąć miskę z urządzenia i wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
- Odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Sałatka "pije" majonez, więc po wyjęciu z lodówki można dodać jeszcze 1-2 łyżki majonezu (według uznania), jeśli okaże się za sucha.
Porady
Można dodać starty żółty ser lub pokrojoną drobno papryke czerwoną.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Przyjęcie
Grill
Sałatka
Potrawa mięsna
Łatwe
Szybkie
Niedrogie
Bez glutenu
Bez laktozy
Gotowanie na parze
Gruzińska
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze