
- TM 31
Składniki
- 500 gramów mąki
- 100 gramów cukru
- 150 gramów miekkiego masla lub margaryny
- 150 gramów mleka
- 25 gramów drożdży świeżych
- 150 gramów rodzynek sułtanek + rhum do namoczenia
- aromat pomaranczowy
- 2 jaja kurze
- 10 gramów soli
- 100 gramów skórki pomarańczowej kandyzowanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc 100g mleka, drozdze, 150g maki, 10g cukru: 1min /
"Ciasto" . Zostawic w
"Blokada naczynia miksującego" do wyrosniecia na 30min. Rodzynki namoczyc w rhumie. Do
"Blokada naczynia miksującego" , gdzie uròsl nam zaczyn, dodac dodac pozostale skladniki, zaczynajac od bardziej plynnych; nie dodajac rodzynek i skòrki: 4min /
"Ciasto" . Wyjac, dodac rodzynki i skòrke, wymieszac. Ciasto wlozyc do formy, zostawic do wyrosniecia, az dojdzie do brzegòw foremki. Piec w nagrzanym piekarniku: 180°, do calkowitego upieczenia ( 40min, 1h, zalezy od piekarnika). Zostawic w piekarniku do ostygniecia.
Jesli ciasto za szybko sie piecze z wierzchu, przykryc papierem aluminiowym. Sprawdzac dlugim patyczkiem czy jest suche w srodku, czyli gotowe. Jest to tradycyjne, klasyczne wloskie panettone. Inne wersje moga byc wg gustòw- z kawaleczkami czekolady w srodku i z czekoladowa polewa; zwykle polukrowane i ozdobione platkami migdalowymi....
Wazne jest przestrzegac czasu rosniecia ciasta. Wazne jest, by nie roslo w przeciagu. Wazne, by piekarnik byl nagrzany do wlasciwej temperatury, bo moze "siasc" w czasie pieczenia.
Porady
Panettone mozna przechowywac w foliowym woreczku ( takie przezroczyste, jak do prezentòw, np.). Trzyma sie przez ok. 1-1,5 miesiaca.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Za mało drożdży, na tyle mąki dałabym 4-5 dag.
Smak rewelacja. Niestety słabo rośnie, nie wiem czy to nie przez to, że zaczyn robi się na zimno. Następny razem, zrobię zaczyn na 37 *C i zobaczymy.
Meg
aaa zapomniaąłm dodać że przez środek trochę opadła
upiekłam i ładnie wyrosła, choć muszę przyznać że wstawiłam do piekarnika do wyrośnięcia na jakas godzine (ok 50 stopni). bardzo dobra w smaku, polecam
Nie wiedziałam, że istnieją przepisy na takie babki! Muszę ją upiec
Meg
mi coś słabo wyrosła a wszystko robiłam wg przepisu
Dzieki dziewczyny
A foremke polecam
Raz kupiona, bedzie
Ja mam tutaj papierowe, wiec nie ma problemu, ale kto nie ma takiej mozliwosci...

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Dziekuję za przepis
Bardzo lubię Panettone
Dorota
Witam,
jakby ktoś był zainteresowany mam do sprzedania foremkę silikonową do panettone/ colomba, nową, zapakowaną- otrzymałam dwie w prezencie więc jak coś to proszę o info,
a przepis Veronici, rewelacja!
do formy okràglej dopasujcie opaskè tekturowà wylozonà folià aluminowà i bèdzie wysoka forma.