Składniki
Masa ajerkoniakowa
- 150 g likieru ajerkoniaku
- 70 g cukru pudru
- 800 ml śmietanki 36 %
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 MT gorącej wody
- 100 g miękkiego masła
Masa budyniowa
- 250 g miękkiego masła
- 2 budynie smietankowe
- 0,75 litra mleka 3,2 %
- 100 g cukru pudru
Poncz
- odrobina cukru
- 2 MT przegotowanej wystudzonej wody
- 0,5 cytryny (wyciśnięty sok)
Biszkopt
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody gazowanej
- 8 jajek
- 210 g cukru
- 160 g mąki pszennej Lubella
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia "Blokada naczynia miksującego" zakładamy motylek, odzielamy żółtka od białek i ubijamy białka 3,5 minuty/obr 4 ,następnie dodajemy powoli cukier -obroty 3 bez nastawiania czasu (około 2minut). Dodajemy żółtka (około 1 minuty) , wodę gazowaną ( około 0,5 minuty) i na samym końcu wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia (tutaj już obroty 1 / czas około 1 minuty). Masę wylewamy na blaszkę 25 x 37 , wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 st - 35 minut.
Miękkie masło miksujemy 15s/obr 3, następnie powoli dodajemy ajerkoniak 2 minuty/ obr 3. Nakładamy miarkę i miksujemy 5s/ obr 8. Przelewamy do innego naczynia i odstawiamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem 3 minuty obr 2,5 -3, następnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą ajerkoniakową 1,5 minuty obr 3 i na koniec dodajemy żelatynę 0,5 minuty obr 3.
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać budyń, gotować 6 minut /100 st/ obr 2. przełożyć do innego naczynia i wystudzić.
Do naczynia wkładamy masło , cukier puder 1minuta/obr 3. Zakładamy motylek i powoli dodajemy budyń , ucieramy 2 minuty obr 2,5
1. Pierwsza warstwa biszkoptu nasączyć ponczem
2.masa ajerkoniakowa
3. Druga warstwa biszkoptu - nasączyć ponczem
3. Masa ajerkoniakowa
4 Trzecia warstwa biszkoptu- nasączyć ponczem
5. Całość przesmarować masą budyniową
5 Wierzch pokryć lukrem
6 Do dekoracji również użyłam masy cukrowej .
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Biszkoptu
Masa ajerkoniakowa
Masa budyniowa
TORT
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ilonko, gratuluję nagrody! Pozdrawiam, Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Gratuluje Ilonko
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Dziękuję za komentarze i cieszę się że krem smakuje jest naprawdę pyszny polecam
Pycha @
Super smaczny krem , moja mama robi bardzo podobny
świetny przepis aż slinka cieknie
ILONKO GRATULUJE !!! " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/party.png" alt="" height="23" width="19">
Dziękuje
Ilonko, moje gratulacje Buziaczki
Gratuluję!
;o)
Ilonko, przepis świetny!!! Pomysł na książkę i to z taką zakładką jak we wszystkich nowych książkach! GRATULUJĘ pomysłu. Wczoraj zrobiłam krem z połowy porcji i... zjadłam połowę! Ten krem jest baaardzo dobry Będę go często wykorzystywała.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?