thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 27/11/13
zmieniono dnia: 24/11/14

Składniki

Masa ajerkoniakowa

  • 150 g likieru ajerkoniaku
  • 70 g cukru pudru
  • 800 ml śmietanki 36 %
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 MT gorącej wody
  • 100 g miękkiego masła

Masa budyniowa

  • 250 g miękkiego masła
  • 2 budynie smietankowe
  • 0,75 litra mleka 3,2 %
  • 100 g cukru pudru

Poncz

  • odrobina cukru
  • 2 MT przegotowanej wystudzonej wody
  • 0,5 cytryny (wyciśnięty sok)

Biszkopt

  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody gazowanej
  • 8 jajek
  • 210 g cukru
  • 160 g mąki pszennej Lubella
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Biszkoptu
  1. Do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" zakładamy motylek, odzielamy żółtka od białek i ubijamy białka 3,5 minuty/obr 4 ,następnie dodajemy powoli cukier -obroty 3 bez nastawiania czasu (około 2minut). Dodajemy żółtka  (około 1 minuty) , wodę gazowaną ( około 0,5 minuty) i na samym końcu wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia (tutaj już obroty 1 / czas około 1 minuty). Masę wylewamy na blaszkę 25 x 37 , wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 st - 35 minut.

     

  2. Masa ajerkoniakowa
  3. Miękkie masło miksujemy 15s/obr 3, następnie powoli dodajemy ajerkoniak 2 minuty/ obr 3. Nakładamy miarkę i miksujemy 5s/ obr 8. Przelewamy do innego naczynia i odstawiamy.

    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem 3 minuty obr 2,5 -3, następnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą ajerkoniakową 1,5 minuty obr 3 i na koniec dodajemy żelatynę 0,5 minuty obr 3.

  4. Masa budyniowa
  5. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać budyń, gotować 6 minut /100 st/ obr 2. przełożyć do innego naczynia i wystudzić.

    Do naczynia wkładamy masło , cukier puder 1minuta/obr 3. Zakładamy motylek i powoli dodajemy budyń , ucieramy 2 minuty obr 2,5

     

  6. TORT
  7. 1. Pierwsza warstwa biszkoptu nasączyć ponczem

    2.masa ajerkoniakowa

    3. Druga warstwa biszkoptu - nasączyć ponczem

    3. Masa ajerkoniakowa

    4 Trzecia warstwa biszkoptu- nasączyć ponczem

    5. Całość przesmarować masą budyniową

    5 Wierzch pokryć lukrem

    6 Do dekoracji również użyłam masy cukrowej .

  8. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort urodzinowy Przepisowni "Mam 3-latka"

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: