- TM 6
Składniki
Spód ciasteczkowy
- 210 g ciasteczka zbożowe (np. owsiane)
- 50 g masła
- 2 łyżki kakao
- 50 g czekolada gorzka
Krem z białej czekolady
- 330 g śmietany kremówki 30%
- 200 g czekolada biała
- 12 g żelatyny, rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody
- 150 g śmietany 18%
Krem z mlecznej czekolady
- 330 g śmietany kremówki 30%
- 200 g czekolada mleczna
- 12 g żelatyny, rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody
- 160 g śmietany 18%
Krem z gorzkiej czekolady
- 330 g śmietany kremówki 30%
- 200 g czekolada gorzka
- 12 g żelatyny, rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody
- 170 g śmietany 18%
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wszystkie składniki (ciasteczka, kakao, czekolada i miękkie masło) zmiksować 10-20 s/obr.8
- Przygotować 3 szklanki z odmierzoną żelatyną (po 10 g).
Każdą oddzielnie rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody.
Czekoladę BIAŁĄ podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do "Blokada naczynia miksującego" rozdrobnić 5 sek/obr 8
Dodać śmietankę 30%, podgrzewać do roztopienia się czekolady 2 min/60 st C/obr 2
Dodać 1 porcję rozpuszczonej, jeszcze ciepłej żelatyny. Wymieszać 1 min/obr 3
Przelać do pojemnika, przykryć folią.
Wstawić do lodówki na 12 godz.
NIE MYJEMY THERMOMIXA! - Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć połamaną na kawałki czekoladę MLECZNĄ oraz śmietankę 30%. Podgrzewać 3 min/60 st C/obr 1
Dodać 1 porcję rozpuszczonej, jeszcze ciepłej żelatyny. Wymieszać 1 min/obr 3
Przelać do oddzielnej miseczki, przykryć folią i dobrze schłodzić. Najlepiej całą noc.
NIE MYJEMY THERMOMIXA! - Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć połamaną czekoladę GORZKĄ oraz śmietankę 30%. Podgrzewać 3 min/60 st C/obr 1
Dodać 1 porcję rozpuszczonej, jeszcze ciepłej żelatyny. Wymieszać 1 min/obr 3
Przelać do oddzielnej miseczki, przykryć folią i dobrze schłodzić. Najlepiej całą noc. - Wyjąć z lodówki mus z gorzkiej czekolady.
Przełożyć do "Blokada naczynia miksującego" , wymieszać 20 sek/obr 3
Następnie dodać 170 g gęstej kwaśnej śmietany 18%.
Włożyć motylka - ubijać do uzyskania puszystego kremu obr 3 – bez ustawiania czasu, obserwować konsystencję kremu (ma być gęsty i jednolity).
Wyłożyć na zamrożony spód z kruchuch ciasteczek.
Wstawić do zamrażalki na 5 min. - Umyć i osuszyć "Blokada naczynia miksującego"
W ten sam sposób postępujemy z musem z mlecznej czekolady, powstałą masę rozprowadzamy na masie z gorzkiej czekolady. Ponownie wkładamy do zamrażalki na 5 min. - Umyć i osuszyć "Blokada naczynia miksującego"
Ubijamy z kremówką ostatni mus (z białej czekolady) i wykładamy na pozostałe dwie warstwy. - Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki (!!!) na co najmniej 3h.
Można udekorować ganaszem czekoladowym lub owocami (maliny, truskawki, borówka amerykańska itp.) lub startą czekoladą.
Spód ciasteczkowy
Mus do kremów z białej, mlecznej i gorzkiej czekolady
Wykonanie Tricolady (po 12 godzinach chłodzenia musów do kremów)
Porady
UWAGA!
Po 12 godzinach w lodówce, jeżeli nie chcemy myć TM pomiędzy przygotowywaniem kolejnych mas, można zacząć od masy białej
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
"Ciasto"
Jaki rozmiar tortownicy najlepiej tutaj pasuje?