Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
- TM 31
opublikowany: 12/08/13
zmieniono dnia: 19/08/13
Składniki
Wierzch ciasta
- 350 g śmietany 12% gęstej kwaśnej
- 5 łyżek mleka skondensowanego słodzonego
Mus malinowy
- 300 g malin
- 2 jajka
- 1 opakowanie mleka skondensowanego słodzonego
Spód Ciasta
- 150 g zimnego masła
- 250 g mąki tortowej
- 1 jajko
- 50 g cukru
- szcypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Spód ciasta :Wszystkie składniki podane w kolejności umieścić w naczyniu wyrobić 40s/obrt 5. Wyrobione ciasto przełożyć do miseczki . Schłodzić około godziny . Schłodzone ciasto należy rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej formy . Ponownie wstawić do lodówki na 15 -20 minut . W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp190 stopni . Przed pieczeniem podziurkować spód widelcem . Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie obciążenie np. fasolę . Zapobiegnie to podnoszeniu się ciasta podczas pieczenia . .Pieczemy ciasto przez 15 minut z obciążeniem . Na kolejne 15 minut zdejmujemy obciążenie tak aby wierzch lekko nabrał złotego koloru . Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni . Mus Malinowy Do naczynia włożyć maliny i zmiksować je 10s/ 5 obroty . Maliny muszą mieć dosyć gładką konsystencję . Następnie wkładamy jajka i 250g mleka skondensowanego . Przy użyciu motylka łączymy składniki 10s/4obrt .Masę wylewamy na upieczony spód ciasta i wstawiamy do piekarnika na 15 minut . Po tym czasie masa zesztywnieje . Wierzch ciasta Wyjąć formę z piekarnika . Zmniejszyć temperaturę na 120 stopni . Do naczynia wlać śmietanę i 4-5 łyżek mleka skondensowanego . Połączyć 4s/ 4obrty . Masę wylać na mus malinowy i wstawić ponownie do piekarnika na na 15 minut . Po tym czasie wyjąć tartę . Można ją schłodzić i podawać na zimno , ale zawsze z owocami . Można posypać też cukrem pudrem .
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Przepis uzupełniony,czas go wypróbować Pozdrawiam serdecznie
chciałabym wypróbować ten przepis ale co z tym spodem ? brak składników ...
Dziewczyny, tartę jadłam i jest pyszna. Mam nadzieję, że po dzisiejszym szkoleniu Agnieszka uzupełni składniki i wszystko będzie ok i każdy będzie mógł go wypróbować To jej pierwszy przepis na Przepisowni, następne będą już bez falstartu
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Czytam i czytam i też nie mogę się doczytać spodu ciasta. Uciekło?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Oj, to chyba tarta nie będzie drogą do serca, bo nie ma spodu
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Przez żołądek do serca .
Are you sure to delete this comment ?