thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

Ciasto

  • 1 cytryna, skòrka
  • 80 gramów cukru
  • 300 gramów mąki
  • 1 jajko kurze + 1 zòltko
  • 130 gramów margaryny lub masła
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia ( niekoniecznie)

Krem

  • 1 cytryna, skòrka
  • 100 gramów cukru
  • 500 gramów mleka
  • 2 jajka kurze
  • 40 gramów maizeny/skrobi kukurydzianej
  • 65 gramów ciasteczek amaretti

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Ciasto: do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc skòrke i cukier: 10sek / obr 8. Dodac pozostale skladniki: 20sek / obr 5. Zawinac w folie, wlozyc do lodòwki na przynajmniej 15min.

    Krem: do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc skòrke i cukier: 20sek / obr 7. Dodac pozostale skladniki, pròcz ciastek: 7min / 90° / obr 4. Ciastka rozdrobnic rekoma.

    Na tortownice wylozyc ciasto, wlozyc krem, posypac pokruszonymi ciastkami. Piec w goracym piekarniku: 180° / ok 30-45 min. Wystudzic przed krojeniem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta - krem i amaretti

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 29, 2014 at 12:22
    5.0

    Bardzo smaczna tarta. Lubię Twoje przepisy!tmrc_emoticons.)

    Użyłam mąki ziemniaczanej zamiast skrobi kukurydzianej, której nie miałam.

    Oto jak tarta wyszła: 

    [[wysiwyg_imageupload:2192:]]

  • lutego 22, 2013 at 08:23
    5.0

    Bardzo lubie tarty z roznymi dodatkami tmrc_emoticons.) Twoja napewno wyprobuje tmrc_emoticons.) wyglada smakowicie Big Smile a Ty kochana oszczedzaj paluszka niech wyzdrowieje. Pozdrawiam cieplutko  tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • lutego 21, 2013 at 21:12

    Wypròbuj Grazynko i daj znac tmrc_emoticons.)  Mam nadzieje, ze posmakuje Big Smile  Buziaczki Love Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • lutego 21, 2013 at 21:09
    5.0

    W sklepie ze zdrową żywnością kupiłam skrobię kukurydzianą, resztę skladników mam i wypróbuję przepis Big Smile  Vercia dzieki za przepis Love Pełny szacunek dla Ciebie. tmrc_emoticons.D Big Smile Love

  • lutego 21, 2013 at 18:37

    Dzieki Elu Big Smile Big Smile Love Love  I ja uzywam gdzie sie da skòrki, pachnie tak wspaniale. Mielona z cukrem, ulatwia prace, bo naczynie sie mniej brudzi ( choc gdy miele sam cukier, pod przykrywke podkladam recznik papierowy) i sama skòrka czasem kaprysi przy mieleniu, a z cukrem idzie wspaniale Big Smile Big Smile  Jesli chodzi zas o samo ciasto, to nic juz nie bylo w domu slodkiego, wiec musialam cos zrobic. Zwykla ta tarta, bo zachcialo nam sie czegos prostego. A rece biedne, fakt tmrc_emoticons.(( tmrc_emoticons.(( tmrc_emoticons.((  Ale owinelam palec, usztywnilam go, bo przy zginaniu boli i peka jeszcze bardziej, zalozylam rekawiczki jednorazòwki i do roboty. No i jest Termos, inaczej, samymi rekoma, nic bym nie zdzialala, fakt tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Zycze smacznego Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • lutego 21, 2013 at 17:51
    5.0

    I jeszcze jedno  tmrc_emoticons.) Pomysł na miksowanie skórki z cukrem jest super, dzięki za tą cenną wskazówkę. Przy deserach, ciastach ale też jako dodatek do kawy smakowej  tmrc_emoticons.D  Zrobiłam taką ostatnio w expresie a koleżanki nie mogły się nadziwić jaka pyszna  Love  Jeszcze raz dzięki!  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • lutego 21, 2013 at 17:48
    5.0

    Wygląda smakowicie, wypróbuję w sobotę  tmrc_emoticons.)  Ale Ciebie Verciu rączki swędzą, nic im odpocząć nie pozwalasz, nawet jak wszystko puchnie i boli  tmrc_emoticons.)  Z jednej strony Cię podziwiam a z drugiej myślę, czy sobie nie szkodzisz?...  Love   Love  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

Are you sure to delete this comment ?