Składniki
Nadzienie
- 200 g marmolada różana
Dodatki
- 100 g cukier
Ciasto
- 1 płaskich łyżek cukier
- 1 opakowania cukier waniliowy (16 g)
- 1 szczypty sól
- 1 płaskich łyżek woda
- 50 g drożdże
- 350 g mąka
- 250 g margaryna
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Piekarnika nagrzać do 180 stopni
Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać cukier- czas 30 s obr. 10. Przełożyć do innego naczynia.
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć składniki na ciasto w podanej kolejności, wyrobić ciasto- czas 2,5 min "Ciasto" . Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką, formujemy kulę i zatapiamy całkowicie w zimnej wodzie aż do wypłynięcia (około 1 godz. ). Następnie zarabiamy ciasto ponownie z niewielką ilością mąki. Wałkujemy na grubość do 0,5cm i wycinamy szklanką (lub MT) ciastka. Na środku każdego nakładamy niewielką ilość marmolady (około 1/3 łyżeczki). Składamy je na pół formując pierożki lekko dociskając. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy z termoobiegiem 10-15min aż się zarumienią. Upieczone ciastka posypujemy cukrem pudrem.
Ciastka
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciasteczka wyszły przepyszne....polecam
Te przepisy z internetu nie są tak dokładne jak z książki , nagrzać piekarnik do 180 stopni a potem ciasto uformować w kulę i włorzyć na godzinę do wody, gdzie tu jest sens?
Dziękuję serdecznie pozdrawiam " src="http://pl.community.thermomix.com/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" height="19" width="19">
Zofio, nie wiem co odpisze Wacław ale ja ciasto wkładam do woreczka (folia ) i wkładam do dużej miski z zimną wodą, można to ciasto włożyć do lodówki na 1.5 godziny (bez topienia w wodzie ).Pozdrawiam
Witam . mam pytanie: czy to ciasto zostaje zalane wodą? ma być takie mokre? " src="http://pl.community.thermomix.com/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/puzzled.png" alt="" height="19" width="19"> czy w jakąś folię spożywczą je zawinąć? i wtedy wodą zalać? ciasto zrobiłam i nie wiem co dalej " src="http://pl.community.thermomix.com/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/aw.png" alt="" height="19" width="19">
pierożki pieczone pychota
Ciekawy pomysł dodaje do wypróbowania
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Lubię pieczone pierożki,dziękuję i gratuluję pierwszego przepisu Pozdrawiam autora
Fajny, łatwy przepis. Można też dać nadzienie makowe i będzie prawdziwie świątecznie. Chyba braknie mi czasu na wypróbowanie teraz, ale zrobię to kiedyś z pewnością.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?