Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
20
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
opublikowany: 28/11/22
zmieniono dnia: 28/11/22
Składniki
CIASTO
- 500 g miodu, prawdziwego
- 220 g cukru
- 125 g smalcu
- 125 g masła
- 1000 g mąki pszennej tortowej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej, płaskie
- 120 g mleka
- 0,5 łyżeczki soli, płaskiej
- 50 g przyprawy do piernika, lub 3-4 łyżki przyprawy do piernika wykonanej w TM
DODATKOWO
- powidła, lub masa marcepanowa lub masa grysikowa do przełożenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 500g miodu, 220g cukru, 125g smalcu i 125g masła umieścić w naczyniu miksującym i podgrzewać: czas 5 minut/temp. 90 stopni/obr. 2
Masę pozostawić do przestygnięcia około 10 minut - Do przestudzonej masy dodać 500g mąki, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody, 120g mleka, 0,5 płaskiej łyżeczki soli, 50g przyprawy do piernika lub 3-4 łyżki przyprawy do piernika zrobionej w TM
- Wyrobić ciasto przy pomocy kopystki: czas 3 minuty/obr. Ciasto "Ciasto"
Jeśli po wyrobieniu będzie gdzieniegdzie nie wymieszana do końca mąka, to nic nie szkodzi. Następny krok wyeliminuje ten problem - Do większej (emaliowanej lub szklanej) miski wsypać pozostałe 500g mąki. Dodać do niej wyrobione w TM ciasto i wymieszać ręcznie łyżką lub kopystką na jednolite ciasto
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, zrobić w niej małą dziurkę i wstawić w chłodne miejsce (lodówka, balkon itp.) na około 4-6 tygodni
- W dniu pieczenia podzielić ciasto na 3-4 części, każdą rozwałkować na prostokąt (wielkości blaszki) o grubości około 0,5 cm. Piec około 10-15 minut w temp. 180 stopni. Pozostawić do wystudzenia
- Placki przełożyć ulubionym kremem i lekko docisnąć lub dociążyć np. deską. Odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Potem polsć polewą czekoladową i ozdobić bakaliami lub według uznania
CIASTO
Porady
Przepis z pewnymi modyfikacjami pochodzi ze strony thermoprzepisy.pl
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze