- TM 31
Składniki
I zaczyn:
- 500 gramów mąki
- 5 gramów drożdży świeżych
- 150 gramów miekkiego masla lub margaryny
- 150 gramów cukru
- 150 gramów mleka
- 1 jajo kurze
- 2 zòltka swieze
II zaczyn:
- 30 gramów miekkiego masla lub margaryny
- 30 gramów cukru pudru
- 1/2 laski waniliowej
- 1 zòltko swieze
- 1/2 fialki aromatu pomaranczowego
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
- 150 gramów rodzynek sułtanek
- 50 gramów skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 50 gramów skòrki cedru kadryzowanej
- maka do obtoczenia, ile trzeba
Polewa:
- 3 bialka
- 50 gramów cukru
- 80 gramów migdalòw obranych
- 20 gramów orzechów laskowych obranych
- 1 fialka aromatu migdalowego
Dekoracja na polewe:
- migdaly ze skòrka
- grysik cukrowy
- cukier puder do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
I zaczyn: do "Blokada naczynia miksującego" mleko: 1min / 37° / obr 1. Dodac drozdze, cukier: 30sek / obr 3. Dodac maslo, jajka, make: 4min/ "Ciasto" . Wlozyc do miski (najlepiej szklanej), przykryc folia, owinac ( najlepiej kocyk, badz sciereczka welniana), wlozyc do piekarnika ( wylaczonego, zimnego) na cala noc. Rano, namoczyc rodzynki w letniej wodzie. Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc I zaczyn i wszystkie skladniki na II zaczyn: 4min / "Ciasto" . Przelozyc do duzej miski. Rodzynki odcisnac, dodac do nich skòrki kadryzowane, troche maki, wymieszac. Dodac do ciasta. Przelozyc wszystko do foremki, wlozyc ponownie do wylaczonego piekarnika, zostawic do wyrosniecia, az dojdzie do brzegòw. W tym czasie przygotowac polewe: do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc migdaly, orzechy, cukier: 15sek / Turbo. Zalozyc motylek, dodac bialka i aromat: 3min / 37° / obr 3. Posmarowac urosniete panettone, udekorowac migdalami, cukrami, piec w goracym piekarniku: 10min / 200°, pòzniej: 180° / ok. 40min. Sprawdzic patyczkiem czy suche. Wylaczyc piekarnik, uchylic troche, zostawic na 5min. Otworzyc calkiem piekarnik, zostawic na 5min. Wyjac, zostawic do calkowitego ostygniecia. Przetrzymywac w reklamòwce, woreczku.....
Porady
Zamiast rodzynek, skòrek, mozna dodac guziczki czekoladowe i polac panettone polewa czekoladowa.
Zdjecia beda jutro.
WAZNE!!! Jajka i maslo muszaa byc w temp. pokojowej. Przestrzegac czasu rosniecia ciasta. Ja zrobilam pierwsze o 23.30. Nazajutrz , drugie, przed 08.00. Upieklo sie pòznym popoludniem, prawie wieczorem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
wyrosło fantastycznie (nie spodziewałam się tego przy 5 g drożdży) i pachnie obłędnie, już się nie mogę doczekać aż spróbuję
Zmudna robota, ale sie oplaci Zachecam do wypròbowania
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Same pyszności jeszcze takiego czegos nie jadłam
mniam! warte zachodu!
Veroniko dziękuję za przepis na dłuższą wersję,przymierzam się do upieczenia. Pozdrawiam