thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
12 osoba/osoby
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 04/07/16
zmieniono dnia: 04/07/16

Składniki

Owoce

Masa

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 budynie śmietankowe (małe), bez cukru
  • 0,5 szklanki oleju słonecznikowego

Ciasto

  • 250 g margaryny "Kasi"
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 3 czubate łyżki cukru pudru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Margarynę pokorjoną na kawałki wrzycić do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" misy, dodać kolejne składniki i wyrobić ciasto (Ciasto"Ciasto" interwał, 2 min). Ciasto podzielić 60/40 i oba kawalki wlożyć do zamarażrki na min 30 min. 

    Duży kawałek wyjąć i zetrzeć na tarce na spód blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia). Zapiec w piekarniku w temp. 190stC przez 20min.

  2. Masa
  3. Białka ubić na sztywną pianę przy użyciu motylka (4 obr., ok 3 min). Następnie, nie zwalniając obrotów, wsypywać bardzo powoli przez otwór: cukier, cukier waniliowy, budynie. Zwolnić obroty do 3-2,5 i wlać olej. Po 5 sek. wyłączyć. Masa gotowa. 

     

  4. Masę wylać na podpieczony spód, poukładać na nim ciasno owoce (mogą być np. wiśnie, jagody, maliny, śliwki, rabarbar, itd).

    Następnie zetrzeć pozostałą część ciasta i wstawić do piekarnika. Piec 40 min w temperaturze 190stC.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Owocowa rozkosz

Wydrukuj:

Komentarze