![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/xqiwx41f-d9e7c-062378-cfcd2-206r2yaz/4ab54522-b0b5-43ac-b9ce-52863455bc1d/main/owocowa-rozkosz.jpg)
- TM 31
Składniki
Owoce
Masa
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 budynie śmietankowe (małe), bez cukru
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
Ciasto
- 250 g margaryny "Kasi"
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 3 czubate łyżki cukru pudru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Margarynę pokorjoną na kawałki wrzycić do
"Blokada naczynia miksującego" misy, dodać kolejne składniki i wyrobić ciasto (
"Ciasto" interwał, 2 min). Ciasto podzielić 60/40 i oba kawalki wlożyć do zamarażrki na min 30 min.
Duży kawałek wyjąć i zetrzeć na tarce na spód blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia). Zapiec w piekarniku w temp. 190stC przez 20min.
Białka ubić na sztywną pianę przy użyciu motylka (4 obr., ok 3 min). Następnie, nie zwalniając obrotów, wsypywać bardzo powoli przez otwór: cukier, cukier waniliowy, budynie. Zwolnić obroty do 3-2,5 i wlać olej. Po 5 sek. wyłączyć. Masa gotowa.
Masę wylać na podpieczony spód, poukładać na nim ciasno owoce (mogą być np. wiśnie, jagody, maliny, śliwki, rabarbar, itd).
Następnie zetrzeć pozostałą część ciasta i wstawić do piekarnika. Piec 40 min w temperaturze 190stC.
Ciasto
Masa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Robię po raz 3 lub 4. Bardzo dobre. Owoce za każdym razem inne, ostatnio kupiłam mieszankę owoców leśnych z Lidla ( bodajże 750 gram) - wersja dla tych którzy nie lubią bardzo słodkich ciast.
Jaka wielkość blaszki?
my zrobiliśmy ze sliwkami , właśnie siedzi w piekarniku i za 40 minut będzie gotowe. Nie doczeka pewnie całkowitego przestygnięcia , bo u nas ciasto "idzie" jeszcze ciepłe. Z wierzchu posypałem mielonymi migdałami![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Dodaję do przetestowania. Jutro zabieram się za pieczenie !!!
Przepis przetestowany i pycha
Wczoraj ciasto upieczone dzis już połowy nie ma
Moje ciasteczko było z jagodami mmmmm... ![Cooking 7 Cooking 7](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_7.gif)
Super smaczne,robiłam z porzeczką,trochę kwaskawe,ale świetnie się skomponowało ze słodką masą,teraz czas na inne owoce,świetny przepis,polecam![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Ciasto wspaniałe ! Lekkie ! Zrobiłam z czerwoną porzeczką.
Bałam się ,żeby nie wyszło zbyt kwaśne , ale jest pyszne! Polecam !!
wczoraj piekłam, ale czekałam do dzisiaj , czyli do 00;46. żeby choć minimalnie ostygło i nadawało sie do spróbowania, i jestem pod wrażeniem , jest pyszne , rozbudziło wszystkie moje smakowe kubki ,, walcze ze sobą aby dotrwać do rana i zjeść następny kęs wraz z poranną kawą,,,,jest jeszcze ciepłe i to mnie powstrzymuje ,, boję sie że dostanę skrętu kiszek
![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)
Bardzo szybko się robi
Jak dla mnie super. Dziękuję za przepis ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Ja zrobiłam z malinami i jagodami pychotka