Składniki
Ciasto
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g mąki pszennej
- skórka z otartej jednej cytryny
- 40 g soku z cytryny
- 100 g mleka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 60 g oleju
- 150 g cukru
- 1 jajko
Lukier
- 130 g cukru, lub cukru pudru
- 2 Łyżki soku z cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami.
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć jajko, dodać cukier, olej, jogurt, mleko, sok z cytryny i skórkę z cytryny, wymieszać 30s/obr.4
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól , wymieszać 20s/obr.3
Ciasto nakładać równomiernie do papilotek, piec ok. 20-25 min (180 st. C). Umyć dokładnie i osuszyć "Blokada naczynia miksującego" .
Upieczone muffinki pozostawuć do ostygnięcia
LUKIER.
Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać cukier, zemleć 8s/obr.10
Dodać sok z cytryny, wymieszać 15s/obr.4. Polać po wierzchu muffinki.
Muffinki Jogurtowo-Cytrynowe
Porady
Przepis z kalendarza termomix na 2014rok.
Muffinki są pyszne! Idealne do koszyczka wielkanocnego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobre nawet bez lukru. Puszyste, a przy tym wilgotne. Z przepisu wyszło mi 12 szt.
W smaku babeczki wyszły pyszne i bardzo cytrynowe, ale niestety nie wyrosły i wyszły nieco zakalcowate...
Robilam wczoraj, wyszly cudowne! Nie potrzeba do nich nawet lukru, wystarczy cukier puder. Pulchne i wilgotne!
niesamowite bardzo pulchniutkie. Chyba pierwszy raz jadłam aż tak "niebiańskie"
Niestety bez szału.
Muffinki wyszły pyszne
Niestety mi wyszły ZAKALCE! i to 1 raz w życiu byly to maleńkie zakalcowe niewyrostki Na szczęście mi to ogólnie nie przeszkadza i w smaku były ok.
Pyszne
Bardzo smaczne! Ja do ciasta dodaję mniej cytryny ponieważ lukier jest bardzo cytrynowy ale jak kto woli
Pychota! Z cukrem pudrem też smakują.
Wyszło dokładnie 12 sztuk