Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
20
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 04/04/17
zmieniono dnia: 04/04/17
Składniki
KRUCHE CIASTO
- 120 g masła, zimnego
- 1 łyżeczek cukru waniliowego z TM
- 80 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
MASA CHAŁWOWO-ORZECHOWA
- 200 g chałwy sezamowej waniliowej
- 125 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- 100 g dowolnych orzechów (włoskie, laskowe bez skórki, fistaszki, pekany)
- 3 łyżki cukru pudru z TM
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g śmietana, 30% tłuszczu
- garść posiekanych orzechów, do dekoracji
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do czystego i suchego "Blokada naczynia miksującego" wsypać 100g cukru i zemleć 15 sek/obr 10. Przesypać do miseczki.
- Wszystkie składniki umieścić w "Blokada naczynia miksującego" i zmiksować 25-30 sek/obr 5
- Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić przez około 60 minut w lodówce.
- Formę kwadratową o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Na dno formy wyłożyć równomiernie schłodzone i rozwałkowane ciasto. Ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.
- Wszystkie składniki umieścić w "Blokada naczynia miksującego" i zmiksować 30 sek/obr 6
- Pogotować około 3-4 min/100 C/obr 2, do lekkiego zgęstnienia.
- Powstałą masę wylać na wystudzony spód, wyrównać.
- Do czystego i suchego "Blokada naczynia miksującego" włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 sek/obr 8
- Czekoladę zgarnąć kopystką na dno "Blokada naczynia miksującego" .
- Dodać śmietanę i pogrzewać 2 min/50 C/obr 3
- Orzeszki wysypać na wierzch masy chałwowej, całość ozdobić czekoladą.
Kruche ciasto
Masa chałwowa
Dekoracja
Porady
Jest słodziutki, mocno chałwowy, z chrupiącym kruchym spodem.
Przepis pochodzi ze strony:
http://www.mojewypieki.com/przepis/mazurek-chalwowo---orzechowy-z-czekolada
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Jeśli ktoś uwielbia chałwę to polecam przepis. Wg mnie nie ma potrzeby dodawania cukru do masy, chałwa jest już sama w sobie bardzo słodka. Polecam przepis.